avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - testament

Speta este urmatoarea:
O persoana X isi face testament in spital inainte de deces cu o zi. X este casatorit a doua oara nu are copii nici din prima si nici din a doua casatorie. Imobilul (sngurul bn)este a lui pt ca a platit ( parintii lui au platit in momentul divortului)partea primei sotii si i-a ramas imobilul. X cu a doua sotie este casatorit de 7 ani fara copii( sotia lui X mai are trei copii majori din alte relatii). X a avut un frate care a decedat si a avut doua fete plus parintii lui batrani. Sotia lui X nu doreste impartire, crede ca i se cuvine tot. In cazul in care testamentul este pe deplin in favoarea sotiei lui X, parintii lui X nu au nici un drept?? Se poate ataca testamentul? Ar avea succes parinti in instanta?LA cat timp dupa deces se deschide testamentul? Te anunta notarul care a facut testamentul sau ce fac parintii lui X asteapta. Sotia lui X nu da nici o informatie ca cine a fost notarul ce este in testament, doar ca s-a facut in spital, a venit notarul la X si ca nu stie ce contine, dar sotia lui X crede ca i se cuvine in totalitate bunurile lui X. Mentionez ca toate bunurile lui X au fost bunuri proprii inainte de a se casatori a doua oara. Deci practic in a doua casatorie nu au cumparat nimic impreuna. Cine ce depturi are???? PArintii lui X sa se adreseze unui avocat?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
adevar2014, utilizator
Parintii lui X decedat sunt mostenitori rezervatari ca si sotia lui X si au dreptul la o cota de rezerva succesorala.Daca vor sa mosteneasca pe X, parintii trebuie sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii fiului lor decedat si sa ceara intr un termen de 3 ani de la decesul acestuia reductiunea testamentului. Este posibil ca testamentul sa fie un legat universal testat in favoarea sotiei sale, adica prin testament ea sa culeaga toate bunurile, caz in care parintii pot cere reductiunea lui. Daca cei trei se inteleg succesiunea se dezbate la notar daca nu in instanta. Mostenirea se poate accepta si pe legal si testamentar , parintii pot face acest lucru , daca testamentul va fi anulat din cauza ca fiul nu avea capacitate deplina de exercitiu la data auentificarii, desi este greu, pt ca trebuie sa se inscrie in fals, la mostenire se vine legal si atunci sotia supravietuitoare vine in concurs cu parintii si fratii defunctului. Daca testamentul este valabil, si sotia este legatar universal vin doar parintii la mostenire si se tine seama de mostenire testamentara.
Nu conteza natura bunurilorla succesiune ca au fost bunuri comune sau proprii, ci patrimoniul defunctului,adica intraga masa sucesorala a acestuia.nu e ca la divort.
deci prin urmare, nu se tine cont ca noamna n-a contribuit la acel imobil deloc, si ca parintii defuncului l-au achitat. Se imparte fifti fifti sau care este cota parte pentru fiecare??
va intreb altfel incurajati parinti sa stea linistit sau ii descurajati ca nu pot fae nimic char daca ataca testamentul nu li se revine nimic.Va rog explicati babeste
Daca accepta succesiunea si cer reductiunea testamentului pot culege din mostenire cota de rezerva succesorala.
DECI TREBUIE SA CONTACTEZE PARINTII LUI X notarul care a facut testamentul??? Ce fac?
sotia lui x nu comunica cu parintii lui x, de unde afla ei unde s-a facut testamentul si ce contine?? indrumati-le??? ce se intampla daca notarul nu a avut un aviz medical ceva in momentul in care a intocmit testamentul????pentru ca erau multe momente cand x nu era lucid in vorbe. daca a dus sotia lui x notarul ea stie tot...

Alte discuții în legătură

Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Testament apărut în timpul dezbaterii succesiunii: beneficiarul testamentului are drepturi egale cu moștenitorul? crimit crimit Sotia are titlu de proprietate impreuna cu unchiul din partea mamei sale (fratele mamei). Unchiul decedeaza si lasa in urma un fiu. Acesta decedeaza cu putin ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, stabilire cote intre mostenitori Chan Chan Buna ziua, Exista un certificat de mostenitor dupa tatal decedat in 2003, pentru bunurile existente pe teritoriul Romaniei, cu 3 mostenitori : - Sotia ... (vezi toată discuția)