avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune, stabilire cote intre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune, stabilire cote intre mostenitori

Buna ziua,
Exista un certificat de mostenitor dupa tatal decedat in 2003, pentru bunurile existente pe teritoriul Romaniei, cu 3 mostenitori :
- Sotia tatalui (mama)
- Copilul 1 (cetatean american)
- Copilul 2 (cetatean roman)
In 2004 se inregistreaza decesul sotiei (mamei).
In 2017 se inregistreaza decesul copilului 1
- Copilul 1 (cetatean american) lasa testament sotie lui pentru toate bunurile avute in proprietate, ingnorand existenta copiilor pe care ii are dintr-o alta casatorie. Copii sunt cetateni americani, nu sunt interesati de mostenirea din Romania, nu au intreprins niciun demers in vederea acceptarii sau nu a acesteia dupa decesul tatalui lor (copilul 1, in discutie), dar nu au dat nici renuntare la mostenire, practic nu ii intereseaza.
La data decesului copilului 1 nu se facuse succesiunea dupa decesul mamei (sotia tatalui).
Va rog sa imi spuneti, daca succesiunea s-ar dezbate acum in 2022, cum se imparte mostenirea intre copilul 2, sotia supravietuitoare a copilului 1 si copiii acestuia.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Chan , utilizator 07:40, 24 Iunie 2022
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa mama (sotia supravietuitoare) iar masa succesorala va reveni copiilor (1 si 2) in mod egal. Succesiunile se dezbat in ordinea deceselor, ca atare la decesul mamei Copilul 1 traia si nu se pune problema reprezentarii. Apoi, in functie de locul bunurilor principale, daca acestea se afla in Romania, se va dezbate in Romania succesiunea Copilului 1, se va prezenta testamentul, se vor chema si copiii acestuia si, in masura in care acestia doresc, vor face uz de drepturile care le revin in calitate de mostenitori rezervatari, solicitand reductiunea testamentului. Sotia acestuia va ramane cu intreg patrimoniul defunctului, daca descendentii acestuia nu solicita reductiunea sau cu ceea ce va rezulta ca urmare a reductiunii, daca acestia o solicita si o si obtin. Li se cuvine prin lege.
Sotia Copilului 1 nu are nici o vocatie la succesiunea soacrei insa, ceea ce Copilul 1 a dobandit prin succesiune de la mama sa, ii va reveni ca urmare a testamentului, dupa cum am explicat mai sus.
Este de vazut ce bunuri exista si unde sunt acestea situate.
Este de vazut ce demersuri a facut sotia Copilului 1 in America, unde presupun ca au trait cei 2 soti. Sunt muulte presupuneri. Poate dati mai multe amanunte.
In America lucrurile sunt clare, sotia Copilului 1 a intrat in posesia mostenirii bunurilor acestuia existente pe teritoriul USA ca urmare a testamentului, acolo nu exista rezerva testamentara.
Au ramas in dezbatere numai bunurile din acest certificat de mostenitor, neexistand inca dezbatuta succesiunea dupa mama copiilor (sotia supravietuitoare).
Nu imi era clar daca la dezbaterea succesiunii dupa mama (sotia supravietuitoare) mai intra la mostenire si sotia Copilului 1 sau doar copiii acestuia. Practic, la final, am inteles din raspunsul dumneavoastra, Copilul 2 (care este in viata) va avea in posesie jumatate din bunurile existente in certificatul de mostenitor, cealalta jumatate intrand in posesia mostenitorilor Copilului 1 - sotia prin testament si copiii acestuia prin rezerva testamentara (nu ma intereseaza cotele acestora).
Copilul 2 este mama mea si ma interesa cat din mostenire ii se cuvine.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Chan a scris:


Copilul 2 este mama mea si ma interesa cat din mostenire ii se cuvine.


Din moștenirea tatălui său i se cuvine exact cât scrie în certificatul de moștenitor emis după decesul acestuia din 2003. (3/8).

Iar din moștenirea mamei sale, decedată în 2004, i se cuvine jumătate
Cealaltă jumătate era, teoretic, a copilului 1. Zic „teoretic” pentru că nu este suficient să fii copilul mamei spre a fi și moștenitor. Mai trebuie făcute și niște acte de acceptare. Dar să zicem că ar fi fost făcute. Și atunci moștenirea celei decedate în 2004 se imparte în mod egal între cei doi copii ai săi, ambii în viață la momentul decesului mamei lor.

Mai simplu spus, cota succesorală a mamei dvs. (copilul 2) după mama acesteia (decedată în 2004) nu este influențată în niciun fel de „telenovela” de mai târziu (referitoare la ignorarea de către C1 a copiilor săi).
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2022
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună dimineața,
Acum imi sunt clare lucrurile.
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata caren caren sa inteleg ca sotia tatalui meu, in cazul decesului tatalui, aceasta beneficiaza de 1/4 din bunurile pe care tatal meu le.a mostenit dupa urma mamei mele? dar ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)