avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua! Am si eu o intrebare. Lucrez de aproape patru luni la o agentie de pariuri fiind angajata pe o perioada determinata de 4 luni. In data de 26 septembrie,imi expira contractul de munca insa eu vreau sa imi dau demisia mai repede,in data de 16,fara preaviz. In cererea pe care am formulat-o,am invocat articolul 55,litera b din Legea 23/2003 privind Codul Muncii,motivul fiind ca voi fi angajata la o alta firma pe o perioada nedeterminata si va trebui sa incep munca in 17 septembrie. Intrebarea mea este: ar putea exista vreun motiv pentru care angajatorul mi-ar putea refuza cererea? O alta colega a facut la fel,si asistenta manager i-a spus ca ii desface contractul cu litera i. Mai exista asa ceva? Imi voi primi toti banii pentru perioada lucrata?
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 7 Septembrie 2014
Litera i era in Codul Muncii din 1972. Daca nu va accepta incetarea activitatii cu acordul platilor, iar noul loc de munca justifica absenta de la actualul loc de munca, puteti incepe activitatea la noul loc de munca. La vechiul loc de munca veti absenta nemotivat si, dupa o cercetare disciplinara, vi se va incheia activitatea pentru abateri disciplinare. Cum aceasta procedura impune un termen care depaseste expirarea CIM, probabil ca se va renunta la acest lucru.
In legatura cu banii, normal ar fi sa-i primiti pentru toata perioada lucrata in luna septembrie. Practic, insa, s-ar putea sa nu se stie, Mai sunt angajatori care " uita" sa mai plateasca.
1. Art.55 lit.b C.mun.nu prevede demisia fara preaviz. Reprezinta temeiul de drept al incetarii c.i.m. cu acordul partilor. Situatie in care angajtorul nu are obligatia sa accepte asa ceva.

2. Demisia fara preaviz este posibila numai in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (art.81 alin.8 C.mun.).

3. art.40 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Incalcarea uneia dintre aceste obligatii dar si al altor obligatii prevazute in lege sau ccm, da posibilitatea salariatului sa demisioneze fara preaviz.

4. Angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie marydy marydy Buna seara as dori sa imi dau demisia de la locul ?de munca.Insa am o dilema ,daca imi depun demisia inainte de a primi salariul pe aceasta luna oare mi se va ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz oanastst oanastst Buna ziua.As dori sa stiu daca pot sa imi dau demisia fara sa stau in preaviz?Cum as putea sa rezolv aceasta problema,odata ce seful meu a refuzat acest lucru? (vezi toată discuția)