avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot avea un card de sanatate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot avea un card de sanatate?

Buna ziua
Am 56 de ani si nu mai lucrez din 2011 deci nu am mai cotizat la Casa de Asigurari de Sanatate dar am pe cartea de munca 30 de ani cotizati.
Oare chiar nu pot beneficia de card de sanatate? dar toti anii in care am contribuit nu conteaza?
De ce medicii de familie nu ma pot lua coasigurat de la fiica mea?cica nu au in programul de la Casa prevazut ca rudele de gradul 1(intra si parintii nu numai sotul si copii)? daca da atunci ce este de facut ?
Va rog sa ma ajutati ca am nevoie si eu sa fac analize si sa beneficiez de servicii medicale.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 7 Septembrie 2014
1. Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

2. Prin urmare, legea dă dreptul părinţilor să fie coasiguraţii copiilor lor, cu condiţia ca aceştia să aibă venituri şi să plătească contribuţia socială.

3. Pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate sunt necesare următoarele documente: act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă.

Dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ – adeverinţă, eliberat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

După ce veţi depune aceste acte la CJAS, instituţia va elibera o adeverinţă de asigurat, cu care persoana coasigurată se va prezenta la un medic de familie, care vă va înscrie în evidenţele sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Asigurare medicala ( înscriere la medic de familie ) rupa rupa buna ziua - va rog sa -mi dati un sfat ! nu lucrez , nu am serviciu , nu sint pensionar si am avut nevoie de o trimitere medicala pt. internare si nu am ... (vezi toată discuția)
Cine beneficiaza de asigurare cass gabriela06072002 gabriela06072002 Buna ziua. Recunosc ca imi este o oarecare jena pentru intrebarea care urmeaza s-o pun. De asemenea recunosc ca nu cunosc legislatia in domeniu. Dar imi aduc ... (vezi toată discuția)