avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

buna ziua ma poate ajuta cineva cu un sfat?
in urma cu cateva saptamani mi-am dat demisia de la firma unde lucram ccu acordul partilor ,ramanand sa mi se stabileasca suma de bani pe care o mai am de ridicat de la firma respectiva,desi au trecut saptamani inca nu am primit niciun banut
imi poate spune cineva care este termenul prevazut de lege pentru acordarea lichidarii intr-o firma? cat de mult ma pot intarzia fara sa ma plateasca?si ce pot eu sa fac pentru recuperarea banilor ce mi-se cuvin?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 8 Septembrie 2014
1. Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

In speta, data platii salariului va fi data de ..... ale lunii urmatoare lunii in care ati incetat raportul de munca.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

Nu exista vreo prevedere legala. Data este aceea prevazuta in c.i.m. pentru plata acestuia.

Daca acel termen a trecut atunci aveti posibilitatea sa sesizati ITM-ul sau sa promovat o actiune in instanta fara a mai astepta trecerea unui anumit termen.

Avand in vedere ca demisia a avut loc prin acordul partilor, (pe cale amiabila...), "amabil" ar fi sa solicitati firmei plata drepturilor care vi se cuvin.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
Adamj, utilizator
Demisia nu poate fi cu acordul partilor.
Fie este vorba despre o demisie cu preaviz, fie este vorba despre o demisie fara preaviz sau de o incetare a c.i.m. cu acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salariului bobob15 bobob15 daca un angajator nu plateste salariul de 3 luni ,si nici nu sunt perspective ,ce se poate face? (vezi toată discuția)
Neplata salariu, oprire bun material in locul banilor miteak miteak Buna ziua, Lucrez la o firma care nu a mai platit salariile de 3 luni. Vreau sa-mi dau demisia si m-ar interesa daca pot opri laptop-ul cu conditia returnarii ... (vezi toată discuția)
Se poate depune plangere la itm in cazul in care nu se primesc drepturile salariale (comisioane) dumitrescugeorgiana dumitrescugeorgiana Buna ziua, Astazi pe 08.09 am fost fortata sa imi depun cererea de demisie din cauza unor neintelegeri cu anjajatorul.Desi a dorit concedierea mea nu a ... (vezi toată discuția)