Buna ziua,
Cel mai mare dintre copiii mei, de 23 de ani e de mic un copil problema. Am tot sperat ca va gasi cu timpul o ocupatie care sa-l motiveze si sa schimbe asta. E un copil destept, cu simt artistic si o personalitate puternica dar de la 14 ani a inceput sa fure din casa bani, sa plece de la scoala la internet, la jocuri. In ultima vreme, cand are nevoie de bani( sa plece in vre-o excursie, sa-si cumpere diverse substante s-au alcool) ne vinde lucrurile din casa la amanet (carti, calculator, tv, aparat foto, camera video). A imprumutat alocatia de la cel mic( 18 ani) si in loc de bani i-a dat niste chimicale sa le vanda la scoala si sa-i aduca diferenta de bani. In acest moment noi l-am dat afara din casa...Acum imi spune ca are buletin la adresa noastra si o sa vina cu politia...Mi-am pierdut orice speranta in ce-l priveste (zilele trecute s-a intalnit cu cel mic in oras, care era cu prietena lui. Fata a vrut sa-si ia bilet de autobuz dar el i-a luat banii din mana, ca-i cumpara el bilet, si dus a fost. A trebuit sa imprumut bani sa-i returnez acelei fete de 16 ani care a ramas stupefiata.) Ce pot face? Ce drepturi are avand in vedere adresa din buletin? A facut doi ani la o facultate si de anul trecut s-a inscris la alta dar nu cred ca se va mai duce pt ca are restante pe care nu le pregateste si s-a certat cu profesorii si conducerea facultatii.
Parinteste e foarte greu, nu stiu daca va puteti imagina...mult mai greu decat toate incercarile prin care am trecut pana acum, dar pana acum am sperat ca lucrurile se vor schimba in bine. Acum nu mai credem, nu mai credem de loc. A ramas doar suferinta fara nici un strop de speranta. Am reusit prin interventii sa-i gasesc loc la camin. N-a vrut pt ca n-ar putea sa stea cu altcineva in camera. Ne-am oferit sa platim ambele locuri, sa stea singur dar si asa a refuzat. Ar vrea sa stea singur in chirie dar nu ne permitem asa ceva si el stie asta. Ce sa fac cu cel mic? Dupa ce i-a luat banii prietenii lui vroia sa mearga cu prietenii lui sa-l bata...nu vreau sa existe ura intre ei. Cred ca cel mai bine e sa stam separati. Si cred ca avem nevoie de consiliere psihologica cu totii dar nu ne-o permitem.
Studiind, majorul are dreptul la pensie de intretinere.
Asadar, mai degraba nu il evacuati , intrucat puteti fi obligata la plata pensiei de intretinere.
Copilul major poate sesiza instanta de judecata, in vederea stabilirii dreptului la pensie de intretinere, raportandu- se la cota procentuala stabilita de Codul civil ( 25 % din venitul net obtinut de catre mama sa).
Acesta are calitate procesuala activa ..
Pensia de intretinere va fi platita in functie de salariul minim pe economia nationala , cand nu vor fi realizate venituri constante, ce prezinta caracter de periodicitate, de catre debitorul obligatiei legale de intretinere.
Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.
Efectele ei se intind pana la implinirea varstei de 26 de ani a fiului dumneavoastra, daca starea de nevoie este mentinute si acesta isi continua studiile.
Sau il evacuati si ii platiti pensie de intretinere cu care trebuie sa se descurce ... poate fi o varianta, dvs stiti daca e mai acceptabila sau nu pentru restul familiei.
Multumim pentru raspunsuri! E jenant si dureros sa vorbesti despre asemenea probleme. Cei din jurul nostru mereu l-au judecat si noi i-am luat mereu apararea. Acum, cand am ajuns la o asemenea solutie radicala, cei care altadata il judecau pe el si ne sugerau bataia sau politia (nu ne-am batut niciodata copii) ne judeca pe noi si ne intreaba: da' voi ca parinti cum puteti dormi linistiti? Ei bine, nu putem, ne gandim la tot felul de lucruri ...si n-ai cu cine sa te sfatuiesti in astfel de situatii..E un fel de cosmar caruia credem ca i-am gasit solutia: trebuie sa locuiasca separat. Fireste ca o sa-l ajutam financiar, nu vrem sa-l abandonam dar viata in comun nu mai e de acceptat. O seara linistita!