avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile persoanei cu clauza de habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile persoanei cu clauza de habitatie viagera

am 60 de ani si acum 10 ani am dat locuinta (casa si curte) la un nepot de var prin c-v cu clauza de habitatie viagera.// ma impac bine cu nepotul (nu am copii si nici sot).,si-a facut casa la mine in curte si locuieste impreuna cu parintii lui (verii mei) pe care ii consideram oameni seriosi la momentul respectiv.//persoane rau- intentionate le-au bagat in cap ca pot fi data afara si ei pot vinde pt ca eu nu mai am drept de proprietate si verii mei se poarta urit cu mine de atunci// vreau sa intreb> daca ma adresez instantei penale rezolv ceva, cu art de lege rezolutiunea c-v si repunerea partilor in situatia inainte de incheiere c-v ,,,multumesc emilia
Nu cred ca puteti, dvs ati vandut si cf actului ati luat niste bani. Aveti drept de abitatie in casa dvs. E adevarat ca nu mai sunteti proprietar, dar nu va pot da afara.

Dreptul de abitatie ( jus abutendi ) este un drept real principal, derivat , care confera titularului sau dreptul de posesie ( jus possidendi ) si de folosinta ( jus fruendi ) asupra unui bun .

Dreptul de dispozitie ( notiune ce cuprinde dreptul de dispozitie materiala si juridica ) apartine nudului proprietar , persoanei care a transmis anumite atribute din dreptul de proprietate, catre o terta persoana, prin acest dezmembamant.

Tertii au obligatia de a nu aduce atingere exercitiului liber si neingradit al dreptului de abitatie, pana la momentul stingerii acestuia, prin decesul titularilor sai.



Uzul şi abitaţia
Art. 750

Dreptul de abitaţie

Titularul dreptului de abitaţie are dreptul de a locui în locuinţa nudului proprietar împreună cu soţul şi copiii săi, chiar dacă nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitaţia, precum şi cu părinţii ori alte persoane aflate în întreţinere.

Dreptul de abitatie trebuie respectat.

Actul nu mai poate fi desfiintat.


Nu stim daca si cum s-a incalcat contractul, cert e insa ca vi se incalca dreptul de abitatie... inteleg ca v-ati dat acordul pentru constructia acelei case, are autorizatie, cum e construita? Ati avut vreo intelegere scrisa, verbala? Cand s-a construit casa?

Banii pe casa vi i-a dat nepotul?
au autorizatie de constr a casei, am fost de acord verbal, bani nu mi-a dat nici cit scrie la notar dar nici nu am cerut stiind ca nu are, iar eu nu am mostenitori directi, clauza de habitatie viagera mi-a admis-o notara ca fiind proprietate pina la decesul meu ca vinzator,,ei platesc toate utilitatile dar verii mei nu vor sa se poarte frumos afirmind ca nu am nevoie de atit fiind singura si pt ca au fiica procuror si au incredere in acest fapt.// pot sa vinda si sa ma lase pe drumuri sau la notar se va cere semnatura mea? multumesc emilia
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
ContSters330416, utilizator
Daca nu pot face dovada pretului, puteti desfiinta contractul.
Abitatia nu inseamna proprietate, iar acordul dv. trebuia dat in scris, dupa mine.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)
Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)