avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima sarcina dupa 30 de ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima sarcina dupa 30 de ani


buna seara! multumesc pt. raspunsurile prompte pe care mi le-ati dat.as mai avea o intrebare.diverse persoane imi spun ca daca prima sarcina e la virsta de 30 ani sau dupa virsta de 30 de ani, statul iti acorda o anumita suma de bani(exceptand indemnizatia crestere copil dc.ai fost angajata 12 luni anterioare nasterii).eu personal nu cred ca exista o astel de lege.precizez ca sunt insarcinata si am 30 de ani,de aceea pt mine subiectul ar fi important. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:20, 20 Mai 2009
Nu am auzit de o asemenea lege...
Pana la urma , chiar nu inteleg de ce o persoana peste 30 de ani sa beneficieze de anumite drepturi ....suna a discriminare ;)
Daca lucrati in sectorul privat, angajatorul are o astfel de obligatie ( pentru toate mamicile, indiferent de varsta si de a cata nastere), conform Contractului colectiv de munca la nivel national:
Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate
Apoi, conform Legii 482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-născuţi,
Art. 1. - (1) Prin prezenta lege se acordă gratuit, pentru fiecare copil nou-născut, un trusou care să cuprindă haine, lenjerie şi produse pentru îngrijire, în cuantum de 150 lei.
(2) Trusoul pentru nou-născuţi se acordă o singură dată de către autorităţile administraţiei publice locale, la ieşirea copilului din maternitate sau la eliberarea certificatului de naştere.
(3) Valoarea în lei a trusoului prevăzută la alin. (1) se actualizează şi se indexează anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.
Apoi, Conform legii 416/2001
Alocatia pentru copiii nou-nascuti se acorda la cerere in conformitate cu art.25 din Legea 416/2001 privind venitul minim garantat si cu art.44 din Hotararea Guvernului Romaniei nr.1010/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii.
Conditii
* Mamele au dreptul la o alocatie pentru fiecare dintre primii 4 copii nascuti vii.
* Alocatia pentru copiii nou - nascuti se acorda reprezentantului legal al copilului atunci cand mama nu este in situatia de a beneficia de acest drept.
Cuantum
Incepand cu luna ianuarie 2009, cuantumul alocatiei este de 230 lei (RON), cuantum care se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut viu, in termen de maximum 12 luni de la nasterea copilului.
Fondurile necesare pentru plata alocatiilor pentru copiii nou-nascuti se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
pakos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie nou nascut my angel my angel Am nascut acum doua luni si as dori sa aflu daca beneficiez de alocatie pt nou nascut,precizez ca beneficiez de alocatie de stat si de indemnizatie. (vezi toată discuția)
Alocatia pentru nou nascut si trusou evel evel Buna ziua. Acum trei ani dupa nastere se dadea de la primarie alocatia pt nou nascut si contravaloare trusou. Ma puteti ajuta sa imi spuneti daca inca se mai ... (vezi toată discuția)
Prima pentru prima sau a doua nastere LacrimioaraLacri LacrimioaraLacri Buna ziua! Am tot auzit de prime care se primesc din partea primariilor la nasterea primului sau celui de-al doilea copil. Eu am nascut in iulie 2012, aprilie ... (vezi toată discuția)