buna seara! multumesc pt. raspunsurile prompte pe care mi le-ati dat.as mai avea o intrebare.diverse persoane imi spun ca daca prima sarcina e la virsta de 30 ani sau dupa virsta de 30 de ani, statul iti acorda o anumita suma de bani(exceptand indemnizatia crestere copil dc.ai fost angajata 12 luni anterioare nasterii).eu personal nu cred ca exista o astel de lege.precizez ca sunt insarcinata si am 30 de ani,de aceea pt mine subiectul ar fi important. va multumesc!
Nu am auzit de o asemenea lege...
Pana la urma , chiar nu inteleg de ce o persoana peste 30 de ani sa beneficieze de anumite drepturi ....suna a discriminare ;)
Daca lucrati in sectorul privat, angajatorul are o astfel de obligatie ( pentru toate mamicile, indiferent de varsta si de a cata nastere), conform Contractului colectiv de munca la nivel national:
Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate
Apoi, conform Legii 482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-născuţi,
Art. 1. - (1) Prin prezenta lege se acordă gratuit, pentru fiecare copil nou-născut, un trusou care să cuprindă haine, lenjerie şi produse pentru îngrijire, în cuantum de 150 lei.
(2) Trusoul pentru nou-născuţi se acordă o singură dată de către autorităţile administraţiei publice locale, la ieşirea copilului din maternitate sau la eliberarea certificatului de naştere.
(3) Valoarea în lei a trusoului prevăzută la alin. (1) se actualizează şi se indexează anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.
Apoi, Conform legii 416/2001
Alocatia pentru copiii nou-nascuti se acorda la cerere in conformitate cu art.25 din Legea 416/2001 privind venitul minim garantat si cu art.44 din Hotararea Guvernului Romaniei nr.1010/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii.
Conditii
* Mamele au dreptul la o alocatie pentru fiecare dintre primii 4 copii nascuti vii.
* Alocatia pentru copiii nou - nascuti se acorda reprezentantului legal al copilului atunci cand mama nu este in situatia de a beneficia de acest drept.
Cuantum
Incepand cu luna ianuarie 2009, cuantumul alocatiei este de 230 lei (RON), cuantum care se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut viu, in termen de maximum 12 luni de la nasterea copilului.
Fondurile necesare pentru plata alocatiilor pentru copiii nou-nascuti se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.