avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ref. decizie incetare CIM vs decizie pensie limita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ref. decizie incetare CIM vs decizie pensie limita varsta

Buna ziua,
ii sunt afectate cu ceva drepturile (pensia) daca firma la care lucreaza tatal meu, la primirea deciziei ptr limita de varsta (mai 2012) nu i-a incetat contractul de munca de drept si sa ii faca un altul nou? precizez ca tatal meu lucreaza in continuare si vreau sa stiu daca va avea probleme sau daca trebuie sa faca ceva in acest sens.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:22, 10 Septembrie 2014
Nu vor fi deloc probleme, pensionarul limita de varsta are dreptul sa cumuleze pensia cu alte venituri.

Legea nr. 263/2010:
Art.118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Exceptie este daca este angajat in sistemul bugetar, caz in care pensia neta nu poate depasi salariul mediu pe economie, adica 2298 lei.
Probleme va avea angajatorul care nu a respectat codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:

c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;
Nu va avea nicio problema , intrucat nu exista nicio sanctiune prevazuta de lege in situatia in care nu s-a respectat art.56 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumul pensie ranedo ranedo Buna ziua! Sant pensionat pentru limita de varsta cu decizie de la 01.06.2014.Am o oferta de un loc de munca cu contract pe o perioada nedeterminata la o ... (vezi toată discuția)
Salariat si pensionar in sectorul privat crinab crinab Unul dintre salariatii unei societati comerciale cu raspundere limitata doreste sa se pensioneze, indeplinind canditiile de pensionare. Acesta doreste ca sa ... (vezi toată discuția)