avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Joi, 15 mai, are loc evenimentul - Sediul fix și sediul permanent: Controverse, clarificări și soluții pentru companii. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura de avans
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura de avans

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: am primit o factura de avans pentru o marfa, baza:403,23 ron, TVA:96.77 ron, total 500 ron. a si fost achitata cash, Cum inregistrez in contabilitate aceasta factura? urmeaza sa mai primesc o alta factura pe diferenta...
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:44, 12 Septembrie 2014
In cazul in care, ati achitat unui furnizor un avans, pe baza unei facturi de la acesta si NU a unei proforme (proforma este doar un document in baza caruia se face plata, nu este un document justificativ), inregistrarile contabile vor fi:

1. Inregistrare facture:

% = 401 “ Furnizori” 500.00
409 “ Furnizori debitori” 403.23
4426 “ TVA deductibila” 96.77

2. Plata cash factura:

401 “Furnizori” = 5311 “Casa in lei” 500.00

3. Sosirea facturii finale:

Dupa primirea marfii, ar trebui sa aveti o factura care va contine atat marfa cat si stornarea avansului facturat. Inregistrarile contabile vor fi:

a) Stornarea avansului si a tva aferent acestuia:

% = 401 “ Furnizori” - 500.00
409 “ Furnizori debitori” - 403.23
4426 “ TVA deductibila” - 96.77

si
b) inregistrarea valorii marfii cu tva aferent Marfa:

% = 401 “ Furnizori” total factura marfa (baza + tva)
371 “ Marfuri” valoare marfa conf factura (baza)
4426 “ TVA deductibila” tva aferent, conf factura

Intotdeauna, dupa inregistrari se verifica conturile:
409 sa fie inchis (sold zero) are + cu -
401, sa aiba in sold exact suma cu restul de plata catre furnizor, in cazul in care valoarea marfii este mai mare decat valoarea avansului. Daca valoarea marfii este egala cu cea a a avansul, 401 va avea sold zero.
Fata de ce s-a scris mai sus, se va utiliza analitic la 409:

4091. Furnizori - debitori pentru cumpărări de bunuri de natura stocurilor (A)

Pt ca si in bilant 4091 merge pe pozitia stocuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans furnizori modimpex modimpex buna ziua! as avea nevoie de un pic de ajutor in urmatoarea situatie: fac o plata prin banca catre un furnizor pe baza unei proforme; dupa doua zile imi vine ... (vezi toată discuția)
Inchidere sold debitor cont furnizor mihaelacn mihaelacn Buna ziua! Am inregistrat o plata catre un furnizor fara sa am inregistrata factura si in concesinta soldul final al contului 401/X este debitor. Cum pot sa ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara RobertR RobertR Buna ziua. Am urmatoarea situatie: In cazul unei achizitii intracomunitare in valoare de 1000 de euro, am efectuat plata marfii pe baza de proforma la cursul ... (vezi toată discuția)