avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriere datorie banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriere datorie banca

Am avut un credit de nevoi personale la o banca luat in 2007 ianuarie pe 4 ani .Am platit pana in 2010 luna septembrie.De atunci nu am mai platit nici o rata dar mi-au venit acasa scrisori de la firma de recuperare.As dori sa stiu daca datoria s-a prescris.
La alta banca am luat un credit pe 10 ani tot in 2007 iunie si am platit la fel pana in septembrie 2010.La fel banca a dat datoria catre o firma de recuperare.La aceasta banca din urma ,acum sunt nevoita sa imi fac un card de debit.
Ma va gasi cu datoria?Si daca da cat imi pot opri din salariu?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 10:23, 16 Septembrie 2014

In cazul dv,avand 2 credite de recuperat se poate dispune poprirre pe 1/2 din drepturile salariale,sau executarea de alte bunuri in evidenta fiscala

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Daca nu ati mai platit din septembrie 2010 la banca , si nu a facut nici un demers , datoria catre banca , s-a prescris. Daca ati vorbit cu cei de la recuperari , si ati facut plati , sau angajamente , practic v-ati recunoscut datoria si va vor cauta in continuare.
Conform noului C.proc. civ.
Art. 728. - (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.Conform noului C.proc. civ.
Art. 728. - (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Va multumesc pentru raspuns.
La nici una dintre banci nu am mai efectuat nici o plata incepand cu septembrie 2010.Nici cu firma de recuperare nu am luat legatura sau efectuarea vreunei plati dupa aceasta data.
Nu am facut acest lucru deoarece nu aveam cum sa contactez firma de recuperari eu fiind in incapacitate de plata (nici un venit) pentru oricare ar fi fost suma dispusa de acestia sa o achit lunar.
Nu mi-a venit niciodata executare silita acasa ci numai somatii de plata .Nu am nici un bun pe numele meu ,numai ca acum am avut daca pot spune asa norocul sa imi gasesc un job ,unde mi se cere cont bancar.De aici vine si intrebarea daca ma vor gasi in banca de date in momentul cand voi deschide contul si daca da cat imi pot opri din salariu.Precizez ca salariul este minim pe economie.Imi pot crea probleme la noul loc de munca (care defapt inca nu il am)?Inteleg ca atunci cand esti cautat de firmele de recuperari datoria catre banca de la care ai luat creditul este preluata de acestia ,deci in mod normal nu ar mai trebuii sa ai datorie catre banca ci catre firma de recuperare nu?
Daca ati fost contactat de catre firme de recuperare, datoria a fost vanduta de catre banca si in teorie nu le mai sunteti lor dator. Totusi, in cazul unei popriri nu conteaza banca la care va faceti cont, blocarea conturilor se face la oricare.

In cazul dvs, termenul de 3 ani se calculeaza de la data declararii creditului scadent anticipat de catre banca (pentru ca altfel nu aveau cum sa-l vanda catre firma de recuperare creante).
Banca a vandut creanta , deci , nu cu banca aveti treaba. Dar...nici cu firma de recuperare caci nu avti contract, angajament etc. semnat cu ea. E de preferat sa nu discutati cu ei.
Va pot gasi contul in banca , asa cum va poate gasi ca aveti contract de munca si incasati venituri. Daca nu aveti bunuri pe numele dvs. , doar din venit se poate recupera ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credite bancare neachitate- limita poprire pe salariu luiza78 luiza78 Buna ziua, As dori sa aflu daca exista o limita a veniturilor nete de la care creditorii au dreptul sa puna poprire pe venituri in vederea recuperarii ... (vezi toată discuția)
Suma maxima poprita pe salar gh3gh1 gh3gh1 am primit de la acelasi executor judecatoresc 3 adrese diferite de executari silite, pe 1/3 din venitul net al unui salariat, pe 3 sume diferite. cat se ... (vezi toată discuția)
Datorii la banci topolino_2010 topolino_2010 am datori la 3 banci, 2 nevoi personale si 1 credit ipotecar pe care am axecutaare silita, m-am angajat de curand, intrebarea mea este: pe cat la suta mi se ... (vezi toată discuția)