avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz demisie

Buna ziua,

Am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. Sunt angajat al unei firme unde am incheiat un contract de munca pe o perioada determinata, mai precis pe 6 luni. Dar la inceputul lunii mi-am depus preavizul de demisie deoarece nu am cum sa ma mai prezint la serviciu, avand unele probleme cum ar fi inscrierea la un program de master si admiterea la acesta dar si alte probleme privind cazarea nefiind din orasul in care lucrez. Cand mi-am prezent intentia de a demisiona invocand aceste aspecte angajatorul mi-a spus ca va trebui sa tau in preaviz de 20 zile lucratoare indiferent de motivul pe care il am. Precizez ca nu ma pot prezenta la serviciu deoarece nu vreau sa imi ratez studiile in favoarea locului de munca sau sa nu ma pot caza la caminele facultatii din cauza faptului ca trebuie sa fiu la serviciu si dansii nu ma lasa sa plec sa imi rezolv aceste probleme. Le-am tot explicat despre aceste situatii dar nu vor sa inteleeaga si imi tot spun ca sunt angajati putini si nu fac fata si nu ma pot lasa sa plec, ca le pare rau dar asta e situatia. Nu ma incalzeste cu nimic parerea lor de rau atata timp cat eu nu imi pot rezolva aceste situatii.

Explicati-mi va rog ce sa fac, deoarece am intrat intr-o stare de stres grava, chiar vreau sa imi rezolv problemele acestea privind studiile si cazarea deoarece sunt foarte importante, dar nici nu vreau sa ma trezesc cu vreun proces intentat de dansii din cauza ca nu mi-am indeplinit obligatiile pe care mi le-au prezis. Daca ar fi doar incheierea CIM pentru abatere disciplinara si inscrierea acesteia in revisal nu ar fi o problema chiar atata de mare deoarece pe viitor voi avea explicatie pentru acestea.

Orice sfat este bine-venit!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 22 Septembrie 2014
1. Conform Codului muncii nimeni si nimic nu va poate obliga sa lucrati sau sa nu lucrati la un anumit loc de munca.

2. - Daca nu gasiti intelegere la angajator atunci veti lipsi nemotivat si nu vi se va intampla nimic rau.
- Veti fi concediat pe motive de indisciplina (absente nemotivate).
- Veti fi convocat la comisia de cecetare disciplinara prealabila, nu va veti prezenta si se vor intocmi actele de concediere.

3. Nu veti putea fi dat in judecata pentru ca nu vreti (sau nu puteti) sa mai lucrati la acel loc de munca.
Va multumesc din suflet pentru aceste informatii, credeam ca ma vor da in judecata cerandu-mi despagubiri, si nu doresc sa ajung la asa ceva.
1. Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta la iniţiativa salariatului, prin demisie, numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Eventual ar putea atrage si o raspundere patrimoniala a salariatului, dar trebuie sa recunoastem ca procedura este la fel de greoaie ca in cazul cercetarii disciplinare.
In concluzie, va rog, ce ma sfatuiti sa fac, deoarece intelegere nu voi gasii.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
Catalin-Pirnog, utilizator
Daca acceptati ideea puteti lipsi nemotivat, urmand a fi concediat disciplinar pentru acest motiv.

Alte discuții în legătură

Lipsire nemotivata de la munca rizeavl rizeavl Buna Ziua! Sunt student am lucrat la o firma din Bucuresti part-time 4h/day, intr-o zii am renuntat sa mai merg definitiv. Innainte sa plec am facut o ... (vezi toată discuția)
Demisie - preaviz Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Cum inceteaza un contract individual de munca in cazul unui salariat care-si da demisia fara respectarea perioadei de preaviz iar administratorul ... (vezi toată discuția)
Salut, dacă am anunțat ca plec iar angajatorul mi a dat să ... maria_mariana1980 maria_mariana1980 Salut, dacă am anunțat ca plec iar angajatorul mi a dat să scriu lichidarea la zi (chiar dacă am trecut de perioada de probă și trebuia preaviz) am scris ... (vezi toată discuția)