avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa obtin o decizie judecatoreasca care sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa obtin o decizie judecatoreasca care sa suplineasca acordul tatalui?

Am un copil de 1,9 ani.Sintem in proces cu tatal lui italian, aici in Romania. Din luna octombrie 2013 a fost stabilit domiciliul copiluli la mine, el avind program de vizita pe care nu l-a respectat nici o zi. Eu il tin la curent prin emailuri despre copil sii trimit si fotografii permanent. La telefon si skype nu-i raspund, ca nici odata n-o intrebat de copil, doar striga si ma insulta pe mine. Acuma recent o pus pe cineva sa ma urmareasca si ma ameninta ca are multe dovezi la judecata.Eu nu ma tem , ca nu fac nimic rau, decit sa imi cresc si ingrijesc copilul cum trebuie. Pensie alimentara o trimis in aceasta perioada de 4 ori cite 100 euro si tot sustine, ca el ne intretine. Eu nu i-as lua banii, dar mi-o zis, ca nu-l las sa contribuie la cresterea copilului. Vreau sa ma duc acasa în RMoldova cu copilul sa-mi vad parintii , mi-o decedat matusa si nu m-am putut duce , deoarece nu am acordul lui. Am 1,7 ani de cind n-am fost acasa. Cum sa procedez ? Va lua instanta in vedere , ca trebuie sa plec si eu cu copilul macar in vacanta la parinti? El sade cu parintii lui in Italia si scrie peste tot , ca copilul e in pericol cu mama lui aici in Romania. De ce nu vine sa-si viziteze copilul, ca e liber, nu lucreaza. Ce drept are el sa mă urmăreasca , doar nu am nici o obligatie fata de el? Va rog, sfatuiti-ma ce sa fac. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: valentinau , utilizator 16:55, 11 Octombrie 2014
Puteti solicita instante, prin procedura ordonantei presedintiale.
Cu privire la acea persoana, care va urmareste, puteti sa depuneti o plangere penala, pentru hartuire. Nu trebuie sa lasati lucrurile asa, nu se stie unde s-ar putea ajunge.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
AvTudor_com, utilizator
Cat despre plecarea dv. peste granite cu copilul, ar putea obtine prin simetrie si el asta in instanta...
Nu cred ca instanta romana o sa accepte sa plecati cu copilul in Republica Moldova.
Mergeti fara copil ca sa nu asteptati dupa proces inutil.
Daca vreti sa incercati proces o puteti face dar sa il continuati dupa ce reveniti in Romania.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eu nu am cu cine să-mi las copilul ca să pot pleca acasă și e foarte mic să-l pot lăsa cu cineva. O să aștept procesul. Vă mulțumesc tuturor pentru sfaturi.
Suplinirea acordului de vointa al tatalui poate fi facuta printr-un proces transat pe calea dreptului comun , ori pe calea ordonantei presedintiale.

Instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pe cale de ordonanta presedintiala.

Asadar, in situatia in care cauza comporta urgenta, va puteti adresa instantei de judecata, pe calea ordonantei presedintiala, pentru a fi suplinit acordul de vointa al tatalui .

Solicitati instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul de vointa al mamei, pentru parasirea tarii, si ,in cazul in care este necesar, si pentru eliberarea pasaportului individual pentru minor.( daca este deja eliberat, se impune predarea acestuia, catre dumneavoastra).

Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.

Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru judecat cu privire la un asemenea proces.


Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.

Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).

Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.


Succes.

Alte discuții în legătură

Lipsa acord iesire din tara minori Mariasofia321 Mariasofia321 Cum pot pleca cu copii din tară daca in urma divortului prin notar avem custodie comuna si tatăl nu vrea să semneze pt iesirea copiilor din tară ,mentionez ... (vezi toată discuția)
Calatoria copilului in starinatate Oana si alexis Oana si alexis Buna !!cum pot obtine actele necesare pt a calatori cu copilul in strainatate atata timp cat tatal nu vrea sa mi le acorde.specific ca nu ii plateste pensia ai ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa plec cu copilul din tara? dragalinapostolachemihaela dragalinapostolachemihaela Vreau sa inscriu copilul meu de 12ani la un club sportiv de lupte libere.Dar clubul respectiv duce copiii in cantonament in alte tari de mai multe ori pe an.Eu ... (vezi toată discuția)