firma de c-tii din romania a intocmit ordin de delegare a salariatilor la o firma din austria (cu care am inteles ca are o conventie scrisa) , dar salariati au locul de munca in america. s-a intocmit act aditional la cim.
- eu spun ca nu este legala procedura, dvs.ce parere aveti???
- de fapt asi dori sa stiu ce formulare /vize specifice (h-1b ?) sunt necesare in aceasta situatie.
este o speta interesanta , cu multumiri.
1. Cum salariatii au locul de munca in SUA si c.i.m. sunt semnate cu un angajator roman?
2. In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) C.mun., precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
Prin urmare, incheierea actului aditional este corecta.
3. Trebuie verificata si legislatia austriaca daca accepta delegarea in locul detasarii.
multumesc mult...este vorba de o speta pe care o cunosc si mi se pare f interesanta, pentru ca nu exista practica prea multa in acest sens...itm-ul nu a vrut/stiut sa de informatii concrete in acest sens, dar la adica sunt sigura ca stiu sa de amenda cat mai mare...
.. da , salariatii au c i m incheiat in tara, la care s-a facut un act aditional incomplet..intre firma din romania exista contract civil cu o firma din austria ,care la randul ei probabil ca are ceva protocol cu o firma din america unde salariatii lucreaza efectiv, dar :
-salariatul poate merge in delegatie 4 luni in america sa lucreze in constructii??? nu are asigurata protectia sociala acolo??? eu spun ca nu este legal cum au procedat..,ce parere aveti trebuia detasare sau firma sa-si completeze actul constitutiv la registul comertului si sa mearga pe prevederile art.88--102 din Codul muncii munca prin agent de munca temporara.;
- avand in vedere ca in ue este obligatoriu formularul A1 in caz de detasare sau in caz ca sta peste 3 luni in orice tara ue; dar in america unde lucreaza efectiv -- nu trebuiea oare nici o viza specifica... ceea ce nu au salariatii;
- salariatii delegati unii sunt mai vechi dar altii sunt nou angajati si trimisi sa lucreze in america, deci, nu au cel putin 2 luni vechime in tara... in tara nu mai lucreaza muncitori...