Buna ziua,
1. Dupa cat timp de la deces se poate face succesiunea?(deces in 1981)
2. Unde pot gasi un testament al persoanei decedate?(holograf sau prin tribunal/notariat). Nu stiu ce contine testamentul, deci pe ce fac succesiunea?!
3. Daca s-ar fi facut in timpul vietii acesteia un act de vanzare-cumparare, cum il pot obtine? A avut o casa pentru care si-a declinat drepturile o fina a dansii si nu vrea sa-mi spuna cum a obtinut. Ea spune ca a cumparat, dar eu stiu ca doar 50% din imobil. La sectia financiara nu au vrut sa-mi arate actul desi sunt fiica persoanei decedate.
Multumesc.
Incercati la Camera notarilor publici, acolo este arhiva actelor notariale. Scoateti de la cartea funciara un extras CF de informare pentru casa,eventual daca este vanduta total sau partial puteti solicita copie dupa actul de instrainare(vanzare, testament):luck:.
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).
Aveti nevoie de un extras de carte funciara.
.
Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.
Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.
In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).
Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.
Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.
Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .