avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical cod 14
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical cod 14

Buna ziua, va cer ajutorul deoarece nu mai pot de atata incompetenta ce exista in sistemul de sanatate din Romania. Va explic pe scurt: Am fost diagnosticat cu cancer cerebral in iunie 2013 si am inceput tratament oncologic deci am intrat in concediu medical cod 14...atunci medicii au zis ca pot sta in concediu medical 1 an cu posibilitatea prelungirii cu 6 luni de catre un medic expert...am stat in concediu 363 zile, pe urma am decis ca ma simt mai bine si pot sa lucrez si nu vreau sa primesc bani nemunciti asa ca am inceput munca. Din pacate dupa 2 luni de munca boala a recidivat, necesitand tratament oncologic. Iar un medic de la comisia de expertiza nu vrea sa imi mai ofere concediu medical cod 14 chiar daca am doar 363 zile si pot sa primesc pana la 540 (1 an si 6 luni) pe motiv ca am mers la munca si am intrerupt concediul medical. Adica eu chiar daca ma simteam bine trebuia sa stau acasa si sa primesc 1 an si 6 luni bani nemunciti, daca am vrut sa lucrez si a recidivat boala nu se mai poate da concediu in continuare. Nu inteleg. Exista o lege in acest sens? Care este ea? Eu daca mai fac tratament o sa imi revin si sper sa pot continua munca daca nu o sa ma pensionez, mentionez ca am 27 ani deci nu ma incanta gandul pensionarii. Vreau sa muncesc doar ca am o perioada mai grea si vreau concediu medical.
Cel mai recent răspuns: Alexblablabla , utilizator 15:06, 26 August 2018
Puteti beneficia de concediu medical pana la durata maxima prevazuta de lege (asa se si acorda de obicei), dar medicul expert decide in final.
Probabil ca nu ati respectat indicatiile acestuia referitor la revenirea la serviciu. E de inteles motivatia dvs., dar incercati sa discutati cu el, sa-l imbunati cumva, e in interesul dvs. Si mai ales trebuie sa respectati tratamentul indicat.
Multa sanatate!

OUG nr,158/2005:

ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

ART. 14
(1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.



Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 27
Asiguraţii bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în funcţie de stadiul bolii, beneficiazã de concediu medical pânã la duratele maxime prevãzute de lege.


Multumesc frumos, sa inteleg ca in lege nu e specificat nimic in legatura cu intreruperea CM cod 14 si continuarea lui...pentru ca asta imi tot spune medicul...ca el ar vrea sa imi dea dar nu poate pentru ca am intrerupt si am incercat sa merg la munca. Oricum multumesc, vad eu cum se rezolva.
Doamna Ana, tangential, am si eu aceasta problema. Am tuberculoza pulmonara rezistenta pentru care am drept legal la concediu medical 365 de zile in 2 ani. Sunt militar si mi se aplica HG 56 DIN 25 IANUARIE 2012. Tratamentul dureaza 18 luni standard. Practic, dupa 1 an raman descoperit pentru ca nu am nici dreptul la mai mult concediu medical, dar nici dreptul de a-mi relua activitatea profesionala. Cum as putea rezolva aceasta sincopa legislativa. E crunt sa fii bolnav si statul sa te afunde si mai tare. Momentan sunt in concediu fara plata ca sa fentez decizia de "inapt" a comisiei de ezpertiza medico-militara. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical militar bolnav cancer Raimonda Raimonda Buna ziua, La cate zile de concediu trebuie sa se prezinte la comisie un MILITAR, bolnav de cancer, care este sub tratament cu citostatice? Medicul unitatii ... (vezi toată discuția)
Concediu medical yo_ionela yo_ionela Buna! Tatal meu a fost operat de cancer in data de 14 decembrie 2010. El se afla in concediu medical de atunci. Intebarea mea este cat poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate burloiunicoleta burloiunicoleta In 2006 am fost operata de cancer la sanul drept,anul trecut a recidivat si am fost operata si la celalalt san.Dupa operatie,fac tratament cu citostatice si ... (vezi toată discuția)