avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata femei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata femei

Buna ziua, am si eu o intrebare:
mama mea este nascuta in 22 august 1958, are 26 de ani si 7 luni lucrati, 21 din acestia au fost in grupa 2 si pentru asta a mai primit inca 5 am inteles deci are in total 31 ani si 7 luni ani vechime. In ultimii 10 ani a lucrat in afara tarii - cu acte, taxe platite- totul in regula.
as vrea sa stiu daca isi poate depune dosarul pentru pensie anticipata. Ma intereseaza cand il poate depune, daca cei 10 ani se calculeaza in Romania - daca da, de ce acte are nevoie, si care este penalizarea pentru pensie anticipata.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2014
danielaburghelea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:39, 18 Septembrie 2014
Pensie anticipata sau anticpata partiala la 56 de ani si 1 luna.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipate este de 39 de ani si 2 luni,fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipate partiala este de 31 de ani si 2 luni,fara stagiul asimilat.
In conditia de stagiu pentru cele doua forme de pensionare intra si stagiul din tari straine.
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%,aduc:
O perioada suplimentara la vechimea in munca de 5 ani si 3 luni(3 luni/an).
26 si 7+4 si 6=31 ani si 11 luni.
Aici veti aduna si stagiul din tari straine.
O reducere cu 4 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare.
61 si 1-4 si 6= 56 de ani si 7 luni-limita de varsta.
Alte amnunte aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie esiom esiom sotia mea este nascuta in iulie 1958 si a lucrat 27 ani, 7 luni si 6 zile pana acum. Va rog sa-mi spuneti cand poate iesi la pensie integral si anticipat. ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata - stagiu cotizare Nik77 Nik77 Gen:F Data nasterii:02-iunie-1960 Stagiul de cotizare: 29 ani si 10 luni +1 an si 3 luni somaj cf. Lege 76/2002 Alte date: 17 ani si 10 luni gr.2 Va ... (vezi toată discuția)