avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie suprapunere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie suprapunere

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti cu privire la stimulentul de insertie pentru doi copii pe perioada suprapunerii.

Situatia in care ne aflam este urmatoarea: Avem 2 copii unul nascut in 24 mai 2013, pentru care luam deja stimulent insertie, iar in septembrie 2014 urmeaza sa se nasca cel de-al doilea copil.

Cei de la asistenta sociala mi-au spus ca pe perioada suprapunerii vom primi stimulent de insertie doar pentru un copil.

Cum ramane cu art.9 aliniatul 1 care zice:

(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nasteri sau, dupa caz, pentru fiecare dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2)

De aicea inteleg ca pentru fiecare nastere ar trebui sa primim stimulent de insertie.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: davidungurean , utilizator 11:50, 18 Septembrie 2014
Trebuie sa primiti stimulent pentru ambii copii. Daca primiti o decizie nefavorabila de la primarie , trebuie sa o atacati in instanta si veti castiga.
Multumesc pentru raspuns.
Am fost la serviciul de asistenta sociala de la Sibiu, direct la dna care se ocupa cu aceste cazuri si mi-a spus ca nu primesc.

Ce ma sfatuit sa fac? sa merg din nou cu textul legii la persoana respectiva ? sa depun actele si sa astept decizia ?

Probabil ca nici ei nu stiu 100%

Multumesc,
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

2. Asadar "la finalizarea dreptului la stimulentul de insertie pentru copilul anterior" optati pe baza unei noi cereri pentru stimulentul de insertie pentru al doilea copil.

3. Puteti sa puneti intrebarea si direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc, pentru raspuns.
Din articolul respectiv reiese ca pe perioada suprapunerii nu vom primi stimulentul de insertie.
Aveau dreptate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent crestere copil nicolsh nicolsh Am un copil de 1an si 8 luni si sotul beneficieaza de stimulent de insertie pana la 2 ani dar avand in vedere ca s-a nascut al doilea copil de 3 saptamani ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pavelioana pavelioana Beneficiez de stimulent de insertie pentru primul copil nascut in Iunie 2014, (fara sa fi intrat in concediu, am solicitat direct stimulent), al doilea copil ... (vezi toată discuția)
Nelamurire oanantochi oanantochi Buna ziua, ajutati-ma va rog cu o informatie..unde am intrebat mi s-au dat rasp diferite si nu stiu care ar fi corect: in prezent am 2 copii.. 1. primul ... (vezi toată discuția)