avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ - IMPARTEALA JUDICIARA - CALE DE ATAC
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ - IMPARTEALA JUDICIARA - CALE DE ATAC

Buna ziua !

Va rog sa ma ajutati.
In procesul de partaj judiciar pe care il am, in sedinta din data de 12 mai, judecatoarea a spus ca in 19.05.urmeaza sa apara la condica « incheierea » ce va preciza procentul pe care aceasta il considera ca fiecare dintre parti am contribuit la dobindirea imobilului obiect al partajului(fosta sotie a sustinut 80%, eu 50%) – art 673^6( ?) Cod p.c. si ni s-a spus ca « incheierea » este ATACABILA. S-a decis totodata efectuarea expertizei, Instanta numind un evaluator din oficiu si impuninduni-se fiecareia din parti, plata a cite 300 lei, cel putin pentru moment.
1. Am vorbit cu o cunostinta jurist si mi-a spus ca incheierea poate fi atacata cu apel sau recurs ; sa vad exact incheierea si precizarea privind calea de atac(apel sau recurs ) si ca pot sa o depun in maxim 5 zile. M-am dus la Brasov special pentru asta(locuind actualmente in alt oras) ; in incheiere se preciza intr-adevar procentul decis de instanta(65% si 35%) dar nimic despre calea de atac. Am intrebat-o pe grefiera de serviciu si mi-a spus ca nu pot sa atac aceasta « solutie » decit dupa pronuntarea pe fond(urmatoarea infatisare va fi pe 23.06.a.c.).
Am sunat cunostinta jurist si mi-a spus ca nu se poate, ca ceva nu e este ok !?………si ca sa merg in audienta la prejedintele Tribunalului ????
Deci cind pot sa atac si cum aceasta decizie privind « imparterala judecatoreasca » ???
2. Pot sa beneficiez de « ajutor judiciar » privind atit partea mea (300 lei) pentru evaluator si avocat din oficiu ? De la 01.04.a.c. sint somer, avind o indemnizatie de somaj de 600 de lei, din care urmeaza sa mi se retina pensie de intretinere(pe 01.06.a.c. am infatisare privind o actiune introdusa prin ordonanta presedentiala, in vederea diminuarii acesteia).
Ce venit se considera ca am in ultimele doua luni, daca indemnizatia de somaj pe lunile aprilie si mai urmeaza sa-mi fie platita abia in 15 – 18 iunie ?
Ce se va intimpla cu « sedinta » din 23.06.a.c., daca eu depun o cerere de ajutor judiciar in data de 15 iunie ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:12, 23 Iunie 2009
Incheierea interlocutorie, pronuntata de instanta la data de 19.05, in care se pronunta printre altele si asupra cotelor-parti ce se cuvin fiecarui proprietar, va putea fi atacata odata cu hotararea data asupra fondului procesului, in conformitate cu art. 673 ind 8 C proc civ, hotarare in care vor fi precizate calea de atac si termenul... deci ceea ce va spus "grefiera de serviciu" este corect.

In ceea ce priveste cererea dvs de ajutor judiciar, ea va fi evaluata de instanta in functie de dovezile dvs precum ca va incadrati in cerintele art 74 C proc civ, respectiv sunteti o persoana care "nu sunteti in stare sa faceti fata cheltuielilor unei judecati, fara a primejdui propria dvs intretinere sau a familiei dvs"
In cadrul acestei cereri puteti solicita "acordarea de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar si a cautiunilor" precum apararea si asistenta gratuita...... iar aceasta cerere poate fi incuviintata in tot sau in parte.

Incheierea interlocutorie poate fi atacata cu recurs(care leaga instanta , deci nu se poate reveni asupra ei) , insa odata cu hotararea pronuntata , nu separat .
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri.
Vis-a-vis insa de ajutorul judiciar, instanta va lua in considerare ca eu am avut un venit, respectiv indemnizatie de somaj in lunile aprilie si mai desi sumele aferente(601 lei/luna) nu-mi vor fi platite decit in luna iunie, actualmente traind din bunavointa cunostintelor si prietenilor ?
Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta potrivit careia persoanele care au venituri reduse pot beneficia de asistenta judiciara gratuita, daca vor sa deschida un proces in justitie sau daca au fost chemati in fata instantei si nu au bani sa se apere.
Potrivit ordonantei guvernamentale, persoanele al caror venit mediu lunar pe membru de familie nu depaseste 500 de lei (5 milioane de lei vechi) vor beneficia in totalitate de asistenta statului.
Vor primi ajutor public judiciar si cei care au venituri de pana la 800 de lei pe luna, insa in acest caz statul va acoperi doar jumatate din cheltuieli.

Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul; in cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea in executare a unei hotarari, cererea este de competenta instantei de executare.
O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila prevede:
Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
............................
Art. 7. - Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6, fără a putea depăşi, în total, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 12 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Art. 8. -(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.
...............................
Art. 9. - La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere.
.............................
Art. 11. -(1) Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul.
................................
(3) Dacă ajutorul public judiciar este solicitat într-un proces în curs, cererea sau, după caz, cererile de acordare a ajutorului public judiciar se soluţionează, dacă legea nu prevede altfel, de completul învestit cu soluţionarea cererii principale.
Art. 12. -(1) Ajutorul public judiciar se acordă oricând în cursul judecăţii, de la data formulării cererii de către persoana interesată, şi se menţine pe tot parcursul etapei procesuale în care a fost solicitat.
(2) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutită de taxă de timbru.
...................................
Art. 14. -(1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.
(2) La primirea cererii pentru acordarea ajutorului public judiciar solicitantului i se va pune în vedere faptul că, în cazul pierderii procesului, cheltuielile de judecată ale celeilalte părţi vor fi în sarcina sa, precum şi posibilitatea restituirii sumelor primite cu titlu de ajutor public judiciar în cazul prevăzut la art. 17 alin. (2).
(3) Instanţa poate solicita orice lămuriri şi dovezi părţilor sau informaţii scrise autorităţilor competente.
Art. 15. -(1) Asupra cererii de ajutor public judiciar instanţa se pronunţă, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu.
(2) Împotriva încheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii.
(3) Cererea de reexaminare se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, instanţa pronunţându-se prin încheiere irevocabilă.
...............................
Art. 17. -(1) Orice persoană interesată va putea sesiza oricând instanţa care a încuviinţat ajutorul public judiciar, prezentând dovezi cu privire la situaţia reală a celui căruia i s-a încuviinţat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspendă în cursul noilor cercetări.
(2) Dacă instanţa constată că cererea de ajutor public judiciar a fost făcută cu rea-credinţă, prin ascunderea adevărului, va obliga, prin încheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despăgubire a sumelor de care a fost scutit, precum şi la o amendă în cuantum de până la 5 ori suma pentru care a obţinut nejustificat scutirea.
(3) Împotriva încheierii se poate face numai cerere de reexaminare, putându-se solicita motivat să se revină asupra despăgubirii sau a amenzii ori să se dispună reducerea acestora. Cererea se face în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii şi se soluţionează de un alt complet, prin încheiere irevocabilă.
Art. 18. - Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviinţarea ajutorului public judiciar vor fi puse în sarcina celeilalte părţi, dacă aceasta a căzut în pretenţiile sale. Partea căzută în pretenţii va fi obligată la plata către stat a acestor sume.
Art. 19. -(1) Dacă partea care a beneficiat de ajutor public judiciar cade în pretenţii, cheltuielile procesuale avansate de către stat rămân în sarcina acestuia.
(2) Instanţa poate dispune însă, odată cu soluţionarea cauzei, obligarea părţii care a beneficiat de ajutor public judiciar la restituirea, în tot sau în parte, a cheltuielilor avansate de către stat, dacă prin comportamentul nediligent avut în timpul procesului a cauzat pierderea procesului ori dacă prin hotărâre judecătorească s-a constatat că acţiunea a fost exercitată abuziv.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cere un avocat din oficiu? emilia_07 emilia_07 Tatal meu a dat Statul Roman in judecata cerand despagubiri pentru prejudiciul moral suferit ca urmare a dislocarii si a impunerii domiciuliului fortat. Pentru ... (vezi toată discuția)
Ce acte trebuiesc depuse? Cezar66 Cezar66 La sfarsitul lunii ianuarie 2010,am prima infatisare la procesul de partaj.Vreau sa depun o cerere de scutire de taxa de timbru judiciar.La firma la care ... (vezi toată discuția)
Obtinere scutire sau esalonare sau alte facilitati plata taxa timbru farmec_ farmec_ Buna ziua Doresc sa depun o cerere privind obtinerea unei scutiri sau macar o esalonare sau o alta faciitate privind plata unei taxe de timbru. Nu stiu ce ... (vezi toată discuția)