Vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.336 c.p.urmand ca un procuror sa dispuna o solutie.
In situatia unei duble prelevări de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanţă penală este cel dat de prima prelevare. Nu mai exista posibilitatatea calculului retroactiv conform noii legislatii.
Pe toata durata cercetarilor nu veti putea conduce, daca veti fi trimis in judecata si condamnat, permisul se anuleaza in urma hotararii de condamnare ramasa definitiva.
Exista posibilitatea ca procurorul in cursul urmaririi penale sa dispuna o solutie de netrimitere in judecata, prin renuntarea la urmarire penala, când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
In aceasta situatie cand veti merge sa va ridicati permisul, cei de la politia rutiera avand in vedere ca fapta a fost urmarita ca infractiune o sa va suspende dreptul de circulatie pentru o perioada de 90 de zile.
De asemenea, in cazul in care procurorul nu dispune o solutie de netrimitere in judecata, aveti posibilitatea in cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, sa încheiati cu acesta un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei care are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Asistenta juridica este obligatorie la incheierea acordului.
ART. 336 c.p.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
#CIN
*) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.
Reglementări anterioare:
- art. 90 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (1): art. 87 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 87 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3): art. 87 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată