avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Buna seara..
Administratorul societatii emita o decizie de constituire a unei comisii de cercetare disciplinara fara a fi mentionat ca membru.in cursul cercetarii disciplinare adm.insusi conduce si pune intrebari singur.este legal ca el sau membrii comisiei sa puna intrebari si sa puna concluzii??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:46, 20 Septembrie 2014
1.Administratorul societatii nu are voie sa intervina in cursul cercetarii disciplinare, atat timp cat nu este numit in comisia de disciplina.

2. Membrii comisiei au dreptul sa puna intrebari salariatului cercetat disciplinar. Audierea se consemneaza intr-un proces-verbal distinct, care contine intrebarile formulate de membrii comisiei si raspunsurile salariatului.

Cercetarea disciplinara prealabila se va finaliza cu un proces-verbal sau referat ori raport intocmit de comisia imputernicita; la acesta se va atasa nota explicativa a salariatului.

In procesul-verbal/raport se consemneaza prezentarea pe scurt a faptei sesizate si a circumstantelor in care a fost savarsita, rezultatele cercetarii, inclusiv, dupa caz, refuzul nejustificat al salariatului de a se prezenta si de a-si motiva pozitia ori, motivarea pentru care apararile sale au fost inlaturate, probele administrate, propunerea privind sanctiunea disciplinara aplicabila sau, dupa caz, propunerea de clasare a sesizarii, motivarea propunerii.
Art 251,2 , salariatul trebuie convocat de un membru al comisiei legal constituite.convocarea pe care am primit o este semnata doar de administrator fara semnatura unui membru al comisiei amintite.convocarea poate fi considerata nelegala?.
Convocarea se face de catre comisia de disciplina si nu de catre altcineva.
In urma raspunsului la singura intrebare a administratorului trimis in scris dupa 5 zile,in decizia de concediere inlatura apararea cu : "explicatiile ulterioare formulate in scris de catre salariat prin scrisoarea din data....au fost inlaturate ca fiind nefondate"...fara motivare. Sunt aceste aspecte in favoarea mea in instanta? Va multumesc anticipat
Art.251 C.mun.
....
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Prin urmare, ulterior cercetarii disciplinare nu se mai pot da/ lua relatii/explicatii cu privire la fapta savarsita de catre salariat.

Alte discuții în legătură

Convocare cercetare disciplinara dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii ... (vezi toată discuția)
Urgent cercetare discplinara! stanceni stanceni Buna ziua Desi CM nu prevede numirea unei comisii de cercetare disciplinara, in vederea efectuarii procedurii a fost numita o comisie, care a participat la ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)