avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj bunuri PFA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj bunuri PFA

Buna ziua
Va supun spre discutie urmatoarea situatie. Am divortat de comun accord, dupa care ea locuieste la apartament unde avem amandoi domiciliul iar eu locuiesc la casa unde am si viza de resedinta. La apartament (unde avem domiciliul) am si sediul social al unui PFA. O parte din bunurile din apartament au fost achizitionate cu facturi pe PFA (exista in contabilitatea acestuia: ex. termopane, masina de spalat, frigider, covor, biblioteca chiuveta la baie, lavoar WC, rezervor WC, instalatia electrica (cabluri, tablou electric, sigurante, intreruapatoare, prize etc.). Ce drepturi ale mele se modifica la domiciliul meu?:
- Daca fosta sotia isi aduce un amant are voie?
- Daca se isca un conflict intre mine si amant ce se intampla?
- Am voie sa trec pe la domiciliul meu fara sa anunt sotia? (am convenit verbal ca eu locuiesc la casa si ea la apartament).
- Am voie sa iau din bunurile care sunt in proprietatea PFA-ului si sa le transport la casa unde locuiesc? (PFA-ul are loc de munca si la sediu si la beneficiar (un beneficiar SRL are sediul la casa unde locuiesc); trebuie sa anunt sotia cand iau aceste bunuri?
Recent am convenit cu ex-sotia sa iau frigiderul (al PFA) de la apartament; peste 3 zile am sunat sa verific ca ea sa fie acasa dar cand am mers si am incercat sa iau frigiderul ea a inceput sa faca scene sa tipe si sa ma impiedice din munca mea. Ne-am bruscat si ea a chemat Politia. Am mers amandoi la Politie si am dat declaratii cei de la Politie sugerandu-ne sa ne scoatem Certificat medico-legal desi nici-unul din noi nu avea urme de agresiune (chiar le-am spus sa consemneze undeva ca noi nu avem urme de agresiune). Am inteles ca ex-sotia a mers azi pentru a-si scoate un certificat medico-legal dupa parerea mea, nerealist. Ce as putea sa fac, pt ca ea era complet valida la Politie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: dinumarcel , utilizator 19:40, 21 Septembrie 2014
Nu stiu daca v-ati înțeles si cu privire la bunuri, altfel trebuie sa faceți si parcajul.
Dupa cum am spus bunurile sunt proprietate PFA-ului si nu sunt bunuri comune. Exista facturi in contabilitatea PFA-ului pt aceste bunuri.
Bunurile din locuinta comuna , apartamentul , au fost facturate pe PFA ca sa va deduceti cheltuielile si sa micsorati impozitele , sa fim seriosi. Ca PFA , aveti un contract de comodat, inchiriere pt. o camera din apartamentul respectiv ? Si oricum, aveati nevoie si de acordul sotiei pt. a avea sediul social . Facturile de tamplarie pvc sunt pt. acea camera , doar atat aveati dreptul sa platiti ca PFA, sau pt. tot apartamentul ? Masina de spalat e tot pt. PFA ??? Ce sa faceti cu ea ?
Dvs. vreti sa trageti foloase cu PFA-ul de doua ori: o data , cu reducerea impozitului si a doua oara cam incercati sa o pagubiti pe fosta sotie de niste bunuri .
Nu ati mentionat daca v-ati inteles clar , in scris, ca apartamentul sa -i ramana sotiei , iar dvs. ati luat o casa, unde si locuiti de fapt. Este f. important.
Cat priveste ce face fosta sotie cu un alt barbat e treaba ei , sigur ca are voie sa primeasca vizite sau orice altceva, este o femeie libera, divortata.
in mod normal , nu aveti voie sa mergeti in apartament fara sa anuntati sotia , doar ati convenit ca ea locuieste acolo . Spuneti "domiciliul meu" dar de fapt este domiciliul sotiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
CRM2013, utilizator
CRM2013 a scris:

Dvs. vreti sa trageti foloase cu PFA-ul de doua ori: o data , cu reducerea impozitului si a doua oara cam incercati sa o pagubiti pe fosta sotie de niste bunuri .
Nu ati mentionat daca v-ati inteles clar , in scris, ca apartamentul sa -i ramana sotiei , iar dvs. ati luat o casa, unde si locuiti de fapt. Este f. important.



Chiar asa, sa fim seriosi. Nu are nicio relevanta reducerea impozitului pentru pfa cu partajul bunurilor comune. Domnul a fost casatorit doar cu fosta sotie, nu si cu statul.
Normal ca pentru pfa exista un contract, fie el de inchiriere sau de comodat. La Registrul Comertului nu te poti inregistra ca si pfa fara acest contract. Si ce vi se pare asa absurd ca pfa-ul sa detina o masina de spalat? Poate are ca obiect de activitate prestari servicii si orneaza / decoreaza sali la petreceri. Fetele de masa, husele scaunelor, servetelele trebuie spalate, doar nu o sa le spele la mana.
Nu are nicio relevanta o eventuala intelegere asupra apartamentului in privinta bunurilor pfa-ului. Bunurile sunt ale pfa-ului si punct.Cele ce pot fi transportate puteti sa le luati fara grija, nu va trebuie acordul fostei sotii pentru asata. Cat priveste investitiile, gen termopan, instalatia electrica, etc., conteaza prevederile din contractul de inchiriere/comodat.

dinumarcel a scris:

Dupa cum am spus bunurile sunt proprietate PFA-ului si nu sunt bunuri comune. Exista facturi in contabilitatea PFA-ului pt aceste bunuri.

Pentru ca PFA-ul să aibă un patrimoniu propriu și distinct de cel al persoanei fizice trebue să fie constituit patrimoniul de afectațiune în favoarea acestuia. Acest patrimoniu trebuie să fie constituit din bunuri care servesc scoplui îndeplinirii obiectului de activitate al PFA-ului. Mai mult, se face și notarea la ORC cu privire la patrimoniul de afectațiune pentru ca acesta să fie opozabil terților.

De fapt, în situația D-voastră trebuie să faceți partajul bunurilor comune din căsătorie.
Probabil că și PFA-ul are un anuit rol în acest partaj, dar unul mult mai puțin important decât credeți.

Alte discuții în legătură

Violenta in familie anonimat11 anonimat11 Buna ziua Ma numesc Elena si vreau sa ma ajutai (Informatii)privind violenta in Familie Romania Locuiesc in Spania de 8 ani si am depus in 2009 o ... (vezi toată discuția)
Solicitare ajutor chris76 chris76 Buna ziua! Locuiesc in apartamentul proprietate al fostei sotii impreuna cu cei 2 copii rezultati din casatorie,care mi-au fost incredintati mie dupa divortul ... (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)