avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Se poate demisiona fara preaviz de ex daca angajatorul nu asigura confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor?
Cel mai recent răspuns: ioana9104 , utilizator 19:55, 22 Septembrie 2014
buna seara,

de principiu, pe scurt :

1) demisia fara preaviz este posibila in 2 cazuri : a) daca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile din contractul individual de munca si b) daca angajatorul renunta total/partial la preaviz;
2) presupun ca intentionati sa va referiti la lit.a) de mai sus, caz in care ar trebui sa aveti pregatite dovezi in acest sens, pentru eventualitatea in care angajatorul ar avea alta opinie decat dvs in privinta incalcarii obligatiilor din contractul dvs de munca.
De regula, in practica, de cele mai multe ori se intalnesc situatiile in care angajatorul ii da salariatului sa semneze odata cu contractul de munca si alte documente interne, printre care si un acord de prelucrare a datelor personale, astfel incat ar fi bine sa incercati sa va aduceti aminte daca nu ati semnat un act similar pana acum.
Pe de alta parte, ar trebui analizat exact (in contextul dat si in baza tuturor documentelor disponibile) ce inseamna, dupa dvs, "angajatorul nu asigura confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor"? pentru ca, de ex in baza Legii 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, angajatorul are dreptul sa prelucreze datele salariatilor cu respectarea prevederilor legale (ex daca aceste date ii sunt necesare desfasurarii activitatii, pentru efectuarea platilor taxelor/contributiilor catre stat, etc)

saptamana buna!
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2014
Maria Munteanu, Avocat
@ ioana9104

1. Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta prin demisie fara preaviz numai daca angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (art.81 alin.8 C.mun.).
De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.

2. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
.......
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci va puteti da demisia fara preaviz.

3. In speta, daca angajatorul a incalcat obligatia prevazuta la art.40 alin.2 lit.i C.mun., atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Imi puteti da un model de cerere de demisie, va rog frumos.. si daca imi puteti spune daca salariul este ceva confidential ?
1. model demisie cu preaviz
[ link extern ]

2. model demisie fara preaviz

Domnule Admisnistrato/Directo/Director General

Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. seria ... nr. __________, eliberat de ___________ la data de ___________, CNP ______________, avand functia de _____________ la SC _____________ SRL, in temeiul art. 81 alin.8 din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii, va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca incepand cu data de _____________.

Va multumesc .

Data

Semnatura

3. Art.163 C.mun.
(1) Salariul este confidenţial,
angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii.
...
Multumesc mult !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia la zi PaulaArdelean34 PaulaArdelean34 Pot sa fac o cerere de demisie la zi cu ART. 81 Alin. 7? Multumesc (vezi toată discuția)
Demisie Admin 89 Admin 89 Buna ziua!Vreau si eu va rog frumos sa stiu in cazul in care vreau sa mi dau demisia la zi,se poate sau trebuie sa stau in preaviz? (vezi toată discuția)