avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

buna ziua,
vineri am primit o decizie prin care mi se precizeaza ca incepand cu data de 13 sept. nu mai beneficiez de concediu de cresterea copilului. motivul art 11 oug 111/2010. am citit acest articol, si am ramas stupefiata... dupa cum am inteles eu, sotul trebuia sa ceara sa beneficieze el o luna de concediu pt cresterea copilului. aceasta este o decizie aleatorie, sau se intampla cu toate mamele care n-au stiut de aceasta oug? am un baietel mai mare, care s-a nascut in 2011, dar n-am patit asa. intrebarile mele:
1. nu trebuia sa fiu informata cand am primit decizia de concediu pt cresterea copilului ca la un moment dat trebuie sa tin cont si de acest articol?
2. daca baietelul implneste 2 ani in 12 oct , mai poate cere sotul aceasta luna ca si concediu pt cresterea copilului. parca asa am citit ca trebuia sa ceara macar cu 60 de zile inainte
3. am vreo reusita daca contestez aceasta decizie? am 30 de zile la disp.
4. angajatorul are obligatia sa ma reangajeze mai repede cu o luna? sau voi pluti in aer...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 23 Septembrie 2014
1. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului spune ca in cazul copiilor care se nasc incepand cu data de 1 martie 2012 exista obligatia ca si celalalt parinte sa intre cel putin o luna in concediu crestere copil (CCC) daca indeplineste conditiile legale.
- In cazul dvs. o luna de zile din CCC este rezervata tatalui copilului si indiferent daca el intra sau nu o luna in CCC se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.

2. Dvs. trebuia sa cunoasteti aceasta prevedere legala si, din pacate, nu era nimeni obligat sa va informeze despre aceasta.
- Vad ca sunteti inregistrata de mai mult timp pe acest forum si trebuia sa-l mai consultati din cand in cand, sa fiti la zi cu modificarile aduse in OUG 111/2010.
- Puteti sa contestati deciza dar nu veti avea castig de cauza.

3. In acea luna cand sotul intra in CCC dvs. puteti opta pentru reluarea activitatii sau pentru concediu fara plata.

4. Prevederea legala spune ca tatal trebuia sa solicite CCC cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

5. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM, chiar daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 2 ani.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

justfor a scris:

....intrebarile mele:
1. nu trebuia sa fiu informata cand am primit decizia de concediu pt cresterea copilului ca la un moment dat trebuie sa tin cont si de acest articol?
...
4. angajatorul are obligatia sa ma reangajeze mai repede cu o luna? sau voi pluti in aer...


1. Nimeni nu poate fi considerat ca nu cunoaste legea, adagiu latin ce exprima principiul potrivit caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei; eroarea de drept nu exonereaza de raspundere. In tara noastra, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor, inscrisa in Constitutie. Cunoasterea si respectarea legii definesc atitudinea civica, comportamentul etic, grija fata de valorile sociale, aparate si promovate prin actele normative, fata de interesele fundamentale ale intaririi si dezvoltarii societatii. Legile si celelalte acte normative sunt aduse la cunostinta cetatenilor prin publicarea lor in "Monitorul Oficial al Romaniei" si prin alte mijloace de comunicare.
(www.euroavocatura.ro/dictionar/2953/Nemo_legem_ignorare_censetur)

2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent ....

3.Din Legea nr.202/2002:
art. 37
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
......

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Va multumesc pt raspunsuri!
Cu reangajarea nu va fi problema, iar in legatura cu cererea sotului de a beneficia el de o luna concediu, mai are rost sa-l depunem, daca in 12 octombrie copilul va avea doi ani?
Incercati sa vorbiti la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) dar cred ca pana depune actele implineste copilul 2 ani.
justfor a scris:

.... in legatura cu cererea sotului de a beneficia el de o luna concediu, mai are rost sa-l depunem, daca in 12 octombrie copilul va avea doi ani?


In principiu, este dreptul tatalui de a solicita acest lucru . Incercarea moarte n-are.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere la munca din concediu cic Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! V-as ruga sa-mi spuneti daca o persoana care intra in concediu de crestere copil pina la varsta de un an, se poate intoarce la locul sau de munca ... (vezi toată discuția)
Revenirea la serviciu dupa cic 2 ani karmelia karmelia in luna martie 2014 voi reveni la serviciu dupa concediu ingrijire copil timp de 2 ani, am aflat din surse neoficiale ca nu voi mai ocupa acelasi post el fiind ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ion_raluca ion_raluca Buna ziua! Sunt angajata in sectorul bugetar, in cadrul unei primarii, sunt viitoare mamaica si urmeaza sa raman in concediu pentru crestere copil. Intrebarea ... (vezi toată discuția)