Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra:
Persoana apropiata batuta si lasata in camp, s-a solicitat ambulanta pentru transport la spital, pacientul era in coma cu leziuni grave la cap cand a ajuns in urgenta, a necesitat 21 de zile de spitalizare pentru a-si reveni, insa mai are sechele in sensul ca nu este coerent in vorbire tot timpul.
Intrebarea mea este:
Cum se procedeaza ca vinovatul sa plateasca ? Ce trebuie facut pas cu pas ?
Mentionez ca agresorul era in stare de ebrietate cand s-a intamplat incidentul.
Multumesc anticipat.
Poate fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsii infractiunii de vatamare corporala sau a celei de vatamare corporala grava ( daca a fost afectat un simt ori exista vreo infirmitate permanenta ).
Nu zilele de spitalizare au relevanta in stabilirea incadrarii faptei, ci zilele de ingrijiri medicale trecute in CML, in functia de asta se va retine una din urmatoarele infractiuni, cu precizarea ca pentru infractiunea de lovire sau alte violenta trebuie depusa plangere prealabila în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
ART. 193
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.