avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suspendare PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suspendare PFA

Buna ziua, sotia are un PFA si urmeaza sa nasca. Cand se face suspendarea acestuia tinand cont ca a intrat deja in concediu medical de sarcina si lauzie? Se poate face suspendarea imediat dupa inceperea concediului medical sau trebuie sa astepte sa nasca? Urmeaza sa nasca peste o luna. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dangabrielus , utilizator 22:24, 24 Septembrie 2014
Suspendarea activitatii PFA trebuie facuta cu data cu care solicita concediu crestere copil (CCC).
Daca are venituri doar din PFA data recomandata suspendari activitatii este dupa ce naste . Cererea de suspendare la ONRC o poate face si inainte sa nasca in care specifica data de incetare a activitatii, in cazul dansei, incepand cu data de 24 sept.
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Am uitat sa mentionez ca sotia are si un contract individual de munca, de unde beneficiaza de concediu medical pentru sarcina si lauzie, concediu medical de care beneficiaza si de la pfa (a platit contributia de 0,85% la fondul de risc). Suspendarea activitatii pentru PFA am vrea sa o facem pentru a nu se mai acumula datorii la ANAF (aferente perioadei de concediu medical, perioada in care oricum nu realizeaza venituri dar cei de la ANAF de impoziteaza in continuare conform declaratiei de venituri estimate depusa pt anul fiscal 2014).
Si contractul individual de munca (CIM) se suspenda tot cu data cu care se doreste intrarea in CCC.
Impozitul se plateste la suma incasata minus cheltuieli deductibile, deci nu aveti cum sa platiti in plus. In cazul in care sotia dvs are venituri mai mari decat cele estimate este recomandat sa asteptati si sa suspendati PFA-ul dupa ce se termina timestrul trei al anului fiscal. Dupa cum bine stiti, PFA plateste trimestrial darile catre stat iar la suspedarea PFA-ului, cu actele eliberate de ONRC va duceti la ANAF unde sotia va depunde declaratia 220 rectificata cu sumele realizate pe 2014. Daca faceti suspedarea acum, sotia va avea activitate pe trei trimestre. Asta inseamana ca pana la data de 26 septembrie trebuie sa plateasca toate darile catre stat altfel pt fiecare zi de intarzaiere i se va percepe penalizari de 0.04% pe zi. Daca faceti suspendarea PFA-ului cel mai devreme incepand cu data de 6 octombrie. atunci va avea activitate pe toate cele patru trimestre ale anului fiscal si va putea plati darile catre stat pana la data de 26 decembrie fara penalizari (ma refer la darile pt ultimul trimestru).
Penalizarile (daca nu ati achitat pana acum taxele trimestriale catre ANAF) vor continua sa creasca pana achitati toate darile chiar daca suspendati PFA-ul.
Sper ca aceste informatii va sunt de ajutor. O zi buna!

Alte discuții în legătură

Doresc infiintare pfa si nu stiu cat sa declar brutul....ajutor! ola1982 ola1982 Buna ziua, Doresc sa infiintez si eu un PFA pentru servicii de infrumusetare la domiciliu....coafor,machiaj,unghii false.Acest PFA ma intereseaza sa il fac ... (vezi toată discuția)
Pfa, daca depasesc venitul estimat cat trebuie sa mai platesc? levaidvd levaidvd Buna ziua! Acum imi doresc sa fac un PFA ca traducator, dar inca nu stiu clar toate lucrurile legate de acest statut. Am aflat ca trebuie sa fixez o ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa webdesign ionut28ccr ionut28ccr Doresc sa imi infiintez un PFA si sa ma angajez cu 4ore/zi. Ce ma sfatuiti sa aleg? vor fi perioade unde voi incasa poate 100 ron/luna sau 5000 pe luna sau ... (vezi toată discuția)