avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde depun plangere penala pentru marturie mincinoasa ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde depun plangere penala pentru marturie mincinoasa ?

Buna seara ,
Am fost anuntat de catre mama mea ca : un" prieten de familie " care se tine de 3 -4 ani dupa ea , a fost la parchet si pe langa numele unor persoane care au fost mentionate in plangerea lui , a fost si numele meu trecut in lista cu mentiunea ca el mi-a cumparat o casa in valoare de 21 mii de euro . Doresc sa-l fac sa plateasca pentru minciunile in care am fost etichetat . Cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: zxc1 , utilizator 22:28, 29 Septembrie 2015

Art. 273 NCP
Mărturia mincinoasă
(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Mărturia mincinoasă săvârşită:
a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecţie a martorilor;
b) de un investigator sub acoperire;
c) de o persoană care întocmeşte un raport de expertiză ori de un interpret;
d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoarea de 10 ani sau mai mare
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.

Credeți ca e mărturie mincinoasa?
Ok , poate nu m-am exprimat corect? Acest domn a fost la parchet sa depuna plangere ca a dat de buna voie bani mamei mele sa-si cumpere margele sau mai stiu eu ce si undeva intre acele randuri am fost si eu mentionat si spune ca el mi-a cumparat o casa in valoare de 21 mii de euro . Doresc sa-l fac sa plateasca pentru minciuna asta .
...Ceea ce a facut acel "prieten de familie" nu se incadreaza la marturie mincinoasa...

Poate fi considerat, cel mult un denunt calomnios. Dar, plangerea pentru denunt calomnios se poate depune dupa ce aveti probe in acest sens.

Aceasta inseamna, ca dupa solutionarea plangerii depuse de catre acesta, cu rezolutia parchetului de NUP, veti putea face si dvs. o plangere pentru denunt calomnios.
Corespondent in Noul Cod penal la infractiunea de denunt calomnios avem infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, dar in opinia mea, nu aveti temei pentru a depune o astfel de plangere, in primul rand, plangerea penala din cate inteleg este depusa impotriva mamei dvs, iar in al doilea rand, ce sesizati dvs ca a declarat nu reprezinta o fapta prevazuta de legea penala prin care sa va invinuiasca de ceva.
Mama dvs are posibilitatea sa se apere in cursul procesului penal sa propuna administrarea de probe, eventual sa probeze lipsa de temeinicie a acuzatiilor aduse.
Va multumesc pentru raspunsurile acordate cu promtitudine .

Alte discuții în legătură

Mai exista denunt calomnios in noul cod penal? laau laau Mai exista notiunea de denunt calomnios in Noul cod Penal? Am 25 de NUP si as vrea sa fac ceva sa inceteze cine ma hartuieste asa. Ma puteti ajuta cu ... (vezi toată discuția)
La ce infractiune se pot incadra afirmatiile mincinoase dintr-o actiune de chemare in judecata Mirrella P. Mirrella P. Daca plangerea sau denuntul care descriu fapte nereale sunt clar reglementate penal prin infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, actiunea de ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)