avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... La ce infractiune se pot incadra afirmatiile ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

La ce infractiune se pot incadra afirmatiile mincinoase dintr-o actiune de chemare in judecata

Daca plangerea sau denuntul care descriu fapte nereale sunt clar reglementate penal prin infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, actiunea de chemare in judecata a cuiva in care se pretind clar lucruri mincinoase despre cineva unde anume poate fi incadrata? Am fost chemata in judecata de trei persoane in care se fac o serie de afirmatie delirant-elucubrante despre persoana mea, in sensul acuzarii mele nefondate. Am demonstrat cu inscrisuri ca evenimentele sustinute de reclamanti nu s-au intamplat niciodata si anume ca nu am fost data afara si diagnosticata cu schizofrenie de la un loc de munca anterior, ci a dat societatea angajatoare faliment, eu fiind trecuta in somaj din motive neimputabile angajatului, ca am lucrat la negru un an si jumatate pentru reclamant si pot dovedi prin prezenta zilnica la locul de munca si numerosi martori asta etc. Sigur, am depus cerere reconventionala pentru incalcarea demnitatii umane si a reputatiei prin astfel de pretinderi halucinante despre persoana mea, prin care reclamantii doreau sa pretinda ca sunt nebuna, nicidecum exploatata prin munca la negru, ca nu as fi avut experienta necesara etc., am deschis tot pentru calomnie si actiune in instanta separata. Problema mea e alta: fiind afirmatii vadit mincinoase cu rea-credinta intr-o actiune de chemare a mea in judecata, unde anume se incadreaza din punct de vedere penal acest aspect? Fiind vorba despre o actiune civila, inducerea in eroare a organelor judiciare mentioneaza clar ca se refera doar la plangerea sau denuntul penal mincinoase. Eu ma gandesc ca se pot incadra la infractiunea de marturie mincinoasa din partea reclamantilor. Pentru ca pe de alta parte nici nu cred ca oricine poate sa cheme in judecata pe oricine si sa pretinda cu rea-credinta orice despre persoana parata, in mod demonstrat ca mincinos si simpla respingere a actiunii ca nefondata sa fie suficienta. Discutam despre minciuna clara si reaua-credinta clara din aceasta actiune, care inlatura nota de subiectivitate normala a persoanei care isi cauta dreptatea in justitie. Adica desi reclamantii cunosteau ca anumite pretinderi nu sunt adevarate, ele au fost mentionate ca si cum ar fi fost adevarate cu scopul inducerii in eroare practic a instantei care delibereaza. Evident ca nesustinute de niciun probatoriu concret, eu aducand inscrisuri care demonstrau exact contrariul.
Dacă e vorba de proces civil și de o acțiune civila nu aveți ce sa faceți în mod efectiv sub aspect penal.
Chiar asa, domnule?
Adica pot sa va dau in judecata, sa spun orice acolo despre dvs. si sa nu raspund pentru afirmatiile facute chiar daca sunt vadit aiuritoare mincinoase?
Si nu inteleg un lucru, sincer: de ce martorul ar fi sanctionat daca minte, iar reclamantul nu. Adica martorul nu poate sa minta, dar reclamantul poate. De ce?

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Asa e legea.

În caz de injurii grave se poate acționa in civil dar se poate aplica amenda de instanta.

Depinde cum sunt formulate scrierile.
Eu adesea folosesc ironie retorica...daca consider ca se impune...
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Mai 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu vorbim despre ironie retorica, ci despre afirmatii mincinoase grave care s-au facut in legatura cu persoana mea, cum ca as suferi de schizofrenie si as fi fost internata cu acest diagnostic in urma cu zece ani (nici pomeneala de asa ceva), ca nu as fi lucrat si nu as fi profesat in meseria mea niciodata (am demonstrat cu copie dupa cartea de munca bogata vechime pe care o am), ca as fi fost data afara de undeva, desi am demonstrat cu copie dupa decizia de faliment a societatii angajatoare ca nu am fost data afara, ci societatea a dat faliment si am trecut in somaj din motive neimputabile angajatului. DECI NU DISCUTAM DESPRE LIBERE ARGUMENTATII SAU IRONII, ABSOLUT NORMALE INTR-O INSTANTA. Discutam despre afirmatii vadit mincinoase intr-o actiune in instanta de judecata pe post de adevaruri, practic sustineri cu rea-credinta fara legatura cu realitatea, deci nu argumentatii sau ironii. Am cerut interdictia judecatoareasca a reclamantei, fata de pretinderile halucinante avute, am facut cerere reconventionala pentru incalcarea demnitatii umane, dar ma mira ca o persoana poate pretinde absolut orice lucru mincinos vadit si demonstrabil usor ca fiind mincinos intr-o instanta de judecata, fara sa riste nicio sanctiune necivila pentru afirmatiile vadit mincinoase si demonstrabil ca avea cunostiinta ca sunt mincinoase.
Defaimarea nu este incriminata penal.
Calomnia si insulta nu mai constituie infractiuni.

Legea nu va ajuta in promovarea unei actiuni penale.

Nici in civil nu am observat sa existe ceva care sa va ajute.
Ceea ce sustine fara temei este o simpla aparare a partii adverse.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Mai 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Unde depun plangere penala pentru marturie mincinoasa ? mouz mouz Buna seara , Am fost anuntat de catre mama mea ca : un\\" prieten de familie \\" care se tine de 3 -4 ani dupa ea , a fost la parchet si pe langa numele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua vreau să întreb pentru cineva să ajut. s-a declarat ... sweru sweru Bună ziua vreau să întreb pentru cineva să ajut. sa declarat la politie că o anumită persoană deține lucruri ilegale și sa emis un mandat de ... (vezi toată discuția)
Dezinformarea organelor judiciare Martonze Martonze La o plângere penală, avocata reclamantului depune o \\"Notă informativă\\" , în care scrie numai minciuni. Această hârtie este depusă şi la ... (vezi toată discuția)