avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicarea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicarea mostenirii

Am "rasfoit" prin forum si nu am gasit raspuns problemei mele de aceea imi permit sa va mai cer un sfat.
Dupa moartea bunicului s-a impartit averea celor doi fii : tatal meu si sora acestuia.
Sora tatalui meu a renuntat la partea de mostenire pentru ca se descurca bine financiar insa a cerut despagubire niste bani si bunuri, care i-au fost acordate. Dovada a acestui fapt sta un act completat de mana, din pacate, care nu stiu daca are vreo valoare. Astfel tata a ramas si cu partea de mostenire a surorii.
Insa dupa moartea surorii, fiica acesteia ( verisoara mea) doreste inapoi partea de mostenire de la bunic, cea pe care mama ei a cedat-o tatalui meu (prin respectivul act).
Exista posibilitatea ca ea sa primeasca totul inapoi ? Momentan noi locuim in casa din care ea doreste jumatate, la fel din curte, din gradina si din tot ce avem.
Mentionaz ca in titlul de proprietate este trecut si tata si verisoara mea (matusa fiind decedata). Putem sa ne ajutam de actul respectiv de despagubire?

Va multumesc anticipat pentru rabdarea de a citi randurile mele!!!

Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:53, 25 Mai 2009
Renuntarea la mostenire se face prin actul de succesiune pentru a putea avea efecte.Din cate inteleg, succesiunea bunicului s-a facut abia dupa decesul matusii.In acest caz, aveti probleme.Consultati un avocat care sa va confirme/infirme sansele pe care le aveti, functie de probele avute/necesare.
Poate reusiti sa ne spuneti si ce scrie in acel act de mana , cum este redactat chiar daca este scris de mana.Vointa partilor este si legea partilor :D
aditabora a scris:

Poate reusiti sa ne spuneti si ce scrie in acel act de mana , cum este redactat chiar daca este scris de mana.Vointa partilor este si legea partilor :D


He he! Actul respectiv suna cam asa:

Subsemnata ....., cu locuinta in ......declar ca renunt la drepturile asupra casei din satul .....comuna.....(adresa), ......si la terenurile...... din aceeasi comuna, drepturi ce mi-au revenit prin mostenire de la tatal meu......., mort la data de......., si le dau fratelui meu........, cu locuinta in........... Declar ca am primit in schimb x pamant in zona y, 2 boi, o caruta, o suma de bani etc.
Apoi urmeaza semnatura partilor, semnaturile martorilor (de altfel toti decedati) si data (5 ianuarie 1978)

Nu am la indemana actul, am incercat sa-l reproduc, dar e foarte amuzant, oricum.
Multumesc mult pentru pareri!!!
Actul nu este amuzant, este chiar util.Ramane intrebarea cum de a ajuns nepoata in titlul de proprietate?

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii după bunicii din partea tatălui (decedat și el) în instanță. cum pot intra în posesia moștenirii? mariancristielena mariancristielena Buna ziua ,de 4 ani de zile exista un proces pe rol la judecatoria sect .2,pt dezbaterea succesiuni, tatal meu a fost chemat in instanta de un cumnat , sotul ... (vezi toată discuția)
Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua se dau urmatoarele: bunicii paterni decedați de câțiva ... andi_erika andi_erika Buna ziua Se dau urmatoarele: bunicii pareri decedați de câțiva ani. Fara a se face sucesiune dupa decesul lor.Tata a locuit în casa părintească in ... (vezi toată discuția)