avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea succesiunii după bunicii din partea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea succesiunii după bunicii din partea tatălui (decedat și el) în instanță. Cum pot intra în posesia moștenirii?

Buna ziua ,de 4 ani de zile exista un proces pe rol la judecatoria sect .2,pt dezbaterea succesiuni, tatal meu a fost chemat in instanta de un cumnat , sotul surori lui, care a decedat si sotul ei a vrut sa mosteneasca el toata mostenirea sotiei. Exact asa suntem citati in instanta: RECLAMANT: SOTUL (SURORI ) ,,,PARAT : TATA (FRATE BUN),; NEPOATA DE FRATE PREDECEDAT);, NEPOATA DE FRATE PREDECEDAT.. Intre timp tata a decedat , am obtinut certificatul de mostenitor (noi suntem doi frati), fratele meu a facut o procura ca eu sa-l reprezint in instanta (tata are avocat angajat de 4 ani ), Intrebare este ce trebuie sa faca fratele meu (doreste sa renunte la dreptul lui in favoarea mea , in acest proces ). De la notar ni sa spus ca nu poate sa faca nimic , deoarece nu se mai accepta in instanta declaratie notariala de renuntare in favoarea cuiva, As dori sa stiu exact cum ar trebui ( ce sa fac ) ca dreptul tatalui meu la mostenire sa nu fie diminuat sau sa mai trebuieasca sa platesc ceva in plus( taxe judecatoresti) ? Avocatul tatalui meu a spus ca fratele trebuie sa dea o declaratie la notar ca renunta la drepturile lui in favoarea mea, Notarul a spus ca in instanta nu este valabila?

Mostenirea este din partea parintilor tatalui meu , nu stim cum a ajuns toata mostenirea asupra surori tatalui meu ,,,tata nu a semnat nimic ,,,
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. In primul rand, odata ce ati obtinut certificat de mostenitor (dupa cum ati scris), fratele dvs nu mai poate da declaratie de renuntare la mostenire (asta o putea face inainte de a obtine certificatul de mostenitor). Fratele dvs va poate translata proprietatea sau drepturile mostenite in alt mod (care insa costa). Insa nu este nicio problema, fratele va poate imputernici sa va ocupati de judecata si ulterior va desocotiti intre dvs.
In al doilea rand, nu am inteles exact cati descendenti au avut bunicii dvs (pe tatal dvs, pe sora acestuia, si ...inca un frate predecedat sau mai multi??)
In al treilea rand, nu am inteles daca mostenirea (si a cui mostenire) a ajuns asupra surorii tatalui dvs !! Pentru ca daca mostenirea "a ajuns" la ea, atunci discutia se complica. Cu alte cuvinte trebuie sa precizati despre a cui mostenire vorbim.
Buna ziua, procesul respectiv este vorba de dreptul tatalui meu din partea parintiilor lui ,si ne am trezit ca una dintre surorile tatalui a intrat in posesia lor ,fara acordul tatalui meu,exista la dosar un certificat de mostenitor pe numele surori ,care la randul ei a decedat ,si ne am trezit in instanta ca parat. Procesul la inaintat sotul surori tatalui meu. Exact asa suntem citati in instanta: RECLAMANT: SOTUL (SURORI ) ,,,PARAT : TATA (FRATE BUN),; NEPOATA DE FRATE PREDECEDAT);, NEPOATA DE FRATE PREDECEDAT.

Certificatul de mostenitor l-am obtinut la apartamentul unde locuiesc eu si unde a locuit tatal meu. Aici am obtinut certificatul de mostenitor 50% eu-50 % fratele,. Era vorba de procesul de pe rol unde tatal nostru este ca parat in proces , si am inteles ca acum dc a decedat dreptul lui tata ne revine mie si fratelui meu ,si fratele meu doreste sa renunte la dreptul lui in favoarea mea( am inteles ca tot ce mosteneste tatal nostru se imparte intre mine si fratele meu ).
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
trandafir2, moderator
Ei au fost 7 copii la parinti, dintre care toti au decedat ultimul dintre ei a fost tatal meu. Certificatul de mostenitor a fost facut pe una dintre surorile lui tata (tata nu a semnat nimic in legatura cu mostenirea) , si nici nu cred ca ceilalti frati ar fi semnat ceva, deoarece ei au decedat inainte sa se obtina certificatul de mostenitor care exista la dosar.
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
trandafir2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
...exista la dosar un certificat de mostenitor pe numele surori ...

Certificat de mostenitor pe numele surorii dupa cine? Dupa bunici? Adica s-a dezbatut mostenirea dupa bunici in absenta celor 7 copii (ori a succesorilor lor)?

Si doi, care este obiectul procesului in discutie? Mostenirea dupa cine? (pentru ca, daca dupa bunici s-a obtinut un certificat de mostenitor, fraudulos sau nu, nu ar avea sens un proces in care reclamant este sotul surorii decedate. ...mai putin in situatia in care sora decedata si sotul ei, reclamantul, nu au avut descendenti. Au descendenti?)
Buna dimineata,certificatul de mostenitor dupa parinti ( parintii tatalui meu ) ,si este doar pe o singura persoana adica sora lui tata ( sora lui tata nu are copii).Sotul surorei ne-a chemat in instanta ,deoarece si sotia lui a decedat,si toate bunurile sotiei erau trecute pe numele ei(inclusiv drepturile lui tata din partea parintiilor).Ne-a chemat in instanta deoarece si apartamentul in care locuieste acum sotul(sora lui tata),a intrat in acest proces intentat de sotul surorei tatal lui meu.Ma intereseaza in primul rand ce obligati am eu si fratele meu ca fii al tatalui meu ,care in acest proces suntem ca : "parat ".

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelica aurelica Buna ziua, Va rog frumos, sa-mi spuneti si mie ce pot sa fac in cazul pe care am sa-l descriu. Parintii mei, au stat in aceeas ... (vezi toată discuția)
Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune RodicaVranciuc RodicaVranciuc Buna ziua! In urma decesului bunicului, trebuie deschisa succesiunea. Dansul a avut trei copii, printre care si tatal meu, care insa este mort de aproape 20 ... (vezi toată discuția)