avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Va rog frumos, sa-mi spuneti si mie ce pot sa fac in cazul pe care am sa-l descriu.
Parintii mei, au stat in aceeas casa cu bunicii si dupa ceva vreme ,bunicul a murit si a avut loc taxa de succesiune.Sora si fratele lui tata ,au dat declaratie de renuntare in favoarea lui tata,dupa aceea a murit si tata si bunica si nu a mai avut loc nici o taxa.Fratele lui tata a murit si are doi copii si sotie din a doua casatorie care nu este mama naturala a copiilor.Mama are o varsta(85) si ne gandim acum cum sa descurcam itele.Noi suntem trei surori ,dar mamei ia venit ideea sa lase la unul din nepoti.,in conditiile in care noi fetele avem grija de ea si am facut toate inmormantarile si pomenile de pana acum.Ce putem face si ce poate face mama fara noi ca sa treaca fara sa stim acte nepotului?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: aurelica , utilizator 07:53, 30 Ianuarie 2013
Daca Sora si fratele tatalui dvs. au renuntat la mostenire dupa moartea bunicului, copiii acestuia nu pot veni acum cu pretentii, intrucat ei isi mostenesc parintii, or daca acestia au renuntat, copiii nu au ce mosteni. Daca mama trece averea pe numele unui nepot, dvs si surorile dvs puteti ataca actul, fiind mostenitori rezervatari.
Dumneavoastra si surorile dumneavoastra faceti parte din clasa I de mostenire, a descendentilor directi. Astfel, sunteti mostenitori rezervatari, mama dumneavoastra neavand posibilitatea sa va inlature de la mostenire. Astfel, in eventualitatea decesului mamei dumneavoastra, Doamne Fereste, dumneavoastra, impreuna cu cele doua surori, aveti dreptul la mostenire. Cu stima.
Stati putin ca nu e clar deloc cazul dvs.

1. casa in care au stat parintii cu bunicii, cui apartine in acte? doar bunicului barbat sau ambilor bunici?
2. la decesul bunicului, bunica a renuntat si ea la mostenire?
3. Cine a murit inainte: tatal sau bunica dvs.?
4. Ce fel de nepot este cel caruia mama dvs. vrea sa ii lase ...? de fiica sau de sora? Si ce anume vrea mama sa lase? Ce crede ea ca poate lasa?
clautugui a scris:

Daca Sora si fratele tatalui dvs. au renuntat la mostenire dupa moartea bunicului, copiii acestuia nu pot veni acum cu pretentii, intrucat ei isi mostenesc parintii, or daca acestia au renuntat, copiii nu au ce mosteni.


Sora si fratele tatalui pot veni la mostenirea mamei lor (bunica initiatoarei) chiar daca au renuntat la mostenirea tatalui lor.
Depinde ce avea bunica de lasat mostenire (fie a dobandit impreuna cu bunicul, fie a mostenit de la bunic ca sotie supravietuitoare, fie ambele).
Sanse sunt ca unchiul si matusa initiatoarei sa aiba inca drept la o fractiune din avere, dupa mama lor.




casa in care au stat bunicii si parinti ,acum este o parte a tatalui(decedat) si partea cea mai mare a bunicii(decedata).
La decesul bunicului,bunica nu a renuntat la mostenire.Inainte a murit tatal mei si dupa bunica.Persoana la care vrea sa lase mama mea este stranepot(unul din copii nepoatei ) nepoata fiind fata la sora cea mare a mea. ea vrea sa lase tot(casa pamant).Poate sa faca acest lucru fara noi copii ei?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)