As dori o opinie. La iesirea din magazin cu autoservire (Kaufland) am fost oprit pt a fi recantarite 1 kg mere, iesind cu 300 gr. in plus. Eu le cantarisem anterior. Diferenta era de 2 lei. cei din magazin mi-au aplicat o amenda pt daune interne de 50 ron si mi-au lasat merele. am dat doar 30 (atat aveam), dupa care am revenit de bunavoie pt a plati si restul. S-ar incadra la inselaciune la masuratoare - 6 luni-5 ani. Ma aflam intr-o situatie financiara foarte delicata la acel moment (nici o forma de venit), mai degraba a fost vorba de foame. Fiind prima abatere si recunoscand fapta, ati putea sa imi spuneti care sunt sansele mele?
Daca ar fi sa aplicam dispozitiile legale , pentru o fapta nu se pot aplica doua sanctiuni ....insa ma intreb, pentru cei 50 lei , asa-zis amenda, vi s-a eliberat vreo chitanta?
Sa nu fie luata ca o incurajare.
Initial, Codul penal roman din 1968 nu continea art. 18 ind. 1. "Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita în mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni".
Consecinta era ca Nica lui Stefan a Petrei, din Humulesti sau de pe langa, savarsea infractiunea de furt urcandu-se in ciresul matusii si mancand cirese. Pentru cazul in care bunul era din avutul obstesc - din cauza limitelor pedepselor - nu se putea face aplicatia art. 81 Cod pen si pentru ca furase dintr-un magazin o conserva de 1,5 lei, un fost contabil al Tribunalului X, in varsta de 71 de ani, urma sa isi execute pedeapsa in penitenciar. Urmarea a fost cea pe care o cunoastem cu totii, respectiv introducerea art. 18 ind. 1. Inteleapta hotarare !
In cazul d-voastra o sa va alegeti, cel mai probabil, cu o mustrare, mustrare cu avertisment (art. 91 lit. a, lit. b Cod pen.) sau cu o amenda administrativa (art. 91 lit. c Cod pen.).