avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata pierderilor de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata pierderilor de caldura

Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe scaranu sunt calorifere, iar prin apartamentul meu nu mai trec tevi. Am centrala pe gaz, si nici nu locuiesc in apartament ca sunt plecat. Cand stau in apartament aceste pierderi ma costa mai mult decat consumul de gaz. Vreau o lamurire in acest sens daca este legal ceea ce fac serviciile comunale si daca eu pot face ceva in acest sens. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Modica , utilizator 13:44, 30 Septembrie 2014
Imobilul nu este debransat de la caldura data de serviciile locale. Suntem doar 2 ap care avem incalzire cu centrala.
Platiti caldura pentru spatiile comune si este problema dv. tot asa cum este problema fiecarui proprietar din acea scara.
Nu sunt pierderi de caldura, ci caldura care incalzeste aceste spatii indiferent unde se afla ele.

Daca nu mai aveti tevi verticale care sa va treaca prin apartament, ar trebui sa nu mai platiti acea parte din cota de caldura care se calculeaza pentru aceste tevi verticale, dar asta numai daca le-ati desfiintat cu acordul asociatiei de proprietari.
Cine calculeaza incalzirea pe asociatie? Am avut o societate care percepea taxa calcul si pentru cei cu centrala termica de apartament (contravaloare calcul 2-3 repartitoare) si cand am intrebat ce le calculeaza celor cu centrala, directoarea mi-a raspuns ca s-au inmultit cei cu centrale si in consecinta calculatorul proceseaza mai mult :)).
Scuze a fost o paranteza.
Calculul partilor comune trebuie sa fie consemnat intr-un Proces-Verbal al Adunarii Generale, in care sa fie specificat punct cu punct cine si ce plateste:
cat este procentul pentru cei care au montata centrala termica de apartament, cu tevi verticale neizolate, cat cei cu tevi verticale izolate.
Daca nu sunt montate calorifere pe partile comune, ar trebui sa-i chemati sa va masoare cu un termometru ce temperatura au tevile verticale care trec prin interiorul apartamentului dvs. (Radetul este autorizat in acesta privinta) si sa va calculeze in consecinta.
Iar la subsolul blocului, ar trebui montat un repartitor martor.
Si inca ceva: nu exista pierderi de caldura. Factura de incalzire trebuie repartizata pausal sau conform consumuri contoare (+parti comune). De aceea se si numesc repartitoare de caldura.
Repartitoarele inregistreaza puncte (procent din debitul facturat), iar pretul unui "punct" este diferit de la luna la luna, de la asociatie la asociatie, la fel ca si pretul apei calde, intrucat in stabilirea pretului caldurii si apei calde intervine Gcaloria (energia electrica consumata pentru preparare apa, incalzire).
Pentru incalzire se scad partile comune (inclusiv centrale termice) si se repartizeaza tuturor consumatorilor din bloc, iar diferenta se repartizeaza celor cu repartitoare, deci nu exista pierderi.

Apometrele inregistreaza consumul debitului de apa ce trece prin apometru, iar pretul unui metru cub, cel putin la apa rece este acelasi pentru toti consumatorii Apa Nova.
Pentru calculul apei se repartizeaza conform consum contoare, iar diferenta se imparte tuturor, in functie de hotararile luate (pe cota parte sau pe persoana).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)