daniela vorovenci a scris:
NIR:
a) pentru achizitie din strainatate treceti pret inclus cu TVA
b) pentru achizitiile din Romania avem pret fara TVA+TVA= Valoare totala
Bnuri de consum:
a) valoare totala la achizitii din strainatate
b) valoare fara TVA pentru achizitii din tara.
In contabilitate se inregistreaza la cursul valutar de la data intrarii in patrimoniu .
Va multumesc si Dumneavoastra pentru raspuns. Am inteles cum trebuie procedat la intocmirea NIR-urilor si a bonurilor de consum. Eu nu sunt contabil, de contabilitate se ocupa un expert contabil. Din ce am vazut eu in balanta apare valoarea calculata la cursul valutar din data depunerii decontului si nu la cursul din data cumpararii dar asa cum spuneam nu sunt contabil.
Asa cum spuneam si mai sus firma presteaza servicii de constructii in strainatate. De ex. se pleaca in strainatate la data de 1 a lunii. In data de 10 a lunii, cumpara cateva scule de acolo (gletiera, ciocan, etc), tot in data de 10 le si da in folosinta acolo fiindca are nevoie de ele. Sa zicem ca in data de 30 se intoarce in tara si depune decontul impreuna cu factura de cumparare a sculelor respective. Cursul valutar din data de 10, data la care a cumparat sculele difera de cursul valutar din data de 30, data la care depune decontul.
Daca am inteles bine data intrarii in patrimoniu este data la care s-au cumparat si nu data la care s-a depus decontul ?
Contabilul spune ca el nu are de unde sa stie ce a cumparat firma acolo decat atunci cand depune decontul, deci trebuie folosit cursul valutar din data depunerii decontului, aici nu l- am inteles, daca doar pentru decontare sau si pentru calcularea valorii de intrare in patrimoniu. Dar in situatia de fata avand in vedere ca sculelel le foloseste direct acolo, este gresit daca intocmeste NIR-ul tot acolo si la cursul valutar din data cumpararii?
Si in cazul in care contabilul a inregistrat in balanta valoarea bunurilor calculata la cursul din data depunerii decontului si nu la cel din data cumpararii , este gresit?