avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general bonurile de benzina si motorina - cont 604 chelt ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

bonurile de benzina si motorina - cont 604 chelt privind mat nestocate

bonurile fiscale de la PECO ptr motorina alimentata pe masina firmei in contabilitate le dau pe contul 604 - chelt privind mat nestocate si nu mai fac NIR , numai ca scriu pe verso la fiecare bon toate datele firmei si nr de masina care sa alimentat.
este obligatoriu de intocmit NIR deoarece eu la firma nu receptionez combustibilul, el este in rezervorul masini si deci este consumabil
este bine si prin aceasta metoda sau este obligatoriu NIR?
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 19:17, 27 Iunie 2010
Este corect asa cum procedati prin contul 604.

Altfel trebuia receptie, urmata de depozitare si bon de consum. Ar fi aberant sa va ceara cineva asa ceva.
link util

[ link extern ]
Motorina se justifica prin foile de parcurs, si foile de activitati zilnice, atat aprovizionarile cat si consumul. Se foloseste contul 6022.
multumesc mult!
eu tot prin contul 604 le dau
malamut a scris:

Motorina se justifica prin foile de parcurs, si foile de activitati zilnice, atat aprovizionarile cat si consumul. Se foloseste contul 6022.


Sunt de acord cu dvs. insa acestea sunt acte extra contabile ca doar n-o sa dau bonuri la soferi fara sa-mi justifice pentru ce s-a consumat benzina. Insa in contabilitate se inregistreaza direct: 604 = 401 (eventual si TVA deductibila, daca e cazul).

Contul 602 functioneaza astfel:

Contul 602 "Cheltuieli cu materialele consumabile"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu materialele consumabile.
In debitul contului 602 "Cheltuieli cu materialele consumabile" se inregistreaza:
- valoarea la pret de inregistrare a materialelor consumabile incluse pe cheltuieli, constatate lipsa la inventar, pierderile din deprecieri ireversibile, precum si diferentele de pret aferente (302, 308);
- valoarea la pret de inregistrare a materialelor consumabile aprovizionate, in cazul folosirii metodei inventarului intermitent (401).


De aici eu trag concluzia ca acest cont se foloseste atunci cand din gestiunile de materiale (302, 308) se fac bonurile de consum se face inregistrarea: 602 = 302.

Cum in cazul nostru nu era folosita metoda invertarului intermitent, al doilea caz nu il luam in considerare (adica, 602 = 401).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul 604 sheyda sheyda Buna ziua as dori sa ma lamuriti daca se poate ... in cazul in care exista si factura la bonul de benzina/motorina acesta este inregistrat tot la 604? (vezi toată discuția)
Combustibil luciapap luciapap Buna ziua,bonul de benzina se inreg in ct 3022 sau direct in ct de chel 6022? Unii sustin ca trebuie sa il trecem in 3022 si apoi pe 6022, altii direct pe ... (vezi toată discuția)
Factura combustibil: cu sau fara receptie? andrei44 andrei44 Am urmatoarea situatie: camioanele firmei se alimenteaza cu motorina de la statie de mai multe ori pe luna, dup caz. La sfarsitul lunii, firma respectiva emite ... (vezi toată discuția)