Buna ziua,as avea si eu o intrebare ...sunt angajata de aproape 2 ani de zile la o firma cu functia de vanzator comercial,in acesti 2 ani nu am avut concediu nimic,la sfarsitul lunii iulie am plecat in germania la munca pe o perioada de 2 luni,de la firma mi-a dat concediu fara plata pe aceste 2 luni.ar urma sa incep munca din 1 octombrie(la aceasi firma).dar intrebarea este daca voi putea beneficia de concediu de crestere copil daca eu am cele 2 luni pauza( sau voi putea sa ma duc la Casa de Sanatate sa imi platesc pentru acele 2 luni ca sa nu am intrerupere deloc si anul viitor in aprilie sau mai cand va trebui sa nasc sa pot sa beneficiez de concediu.Mentionez ca si eu si sotul meu lucram amandoi la aceasi firma si amandoi am plecat in Germania pentru 2 luni.Va multumesc !! Astept raspuns !
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.
2. - Concediile fara plata sunt perioade fara venituri deci nu va permit sa beneficiati de CCC.
- Plata contributiilor la sanatate nu este o conditie pentru a beneficia de CCC.
3. In legatura cu perioada lucrata in strainatate (in UE, SEE sau Elvetia) iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
Solutie: Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare.Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
4. Asadar daca in lunile de dinainte de nastere ati lucrat in Romania atunci beneficiati de CCC din Romania, cu conditia ca lunile lucrate in strainatate sa fie lucrate legal, adica cu contract individual de munca.
Concediu maternitate
Nosby
Buna ziua, daca o mamica este insarcinata in luna a 7a si a lucrat timp de 2 ani in alta tara europeana, intre timp decide sa se intoarca acasa si sa nasca , ... (vezi toată discuția)