avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie CCC si venituri din arenda
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie CCC si venituri din arenda

Buna ziua

Am o intrebare legata de indemnizatia pentru CCC. Am pamant dat in arenda de cativa ani. Intrebarea mea este daca veniturile din arenda se iau in considerare la calculul indemnizatiei de CCC si daca continuarea realizarii veniturilor (a contractului de arenda) in timpul acordarii indemnizatiei presupune sistarea acesteia? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ana J , utilizator 14:51, 15 Iulie 2020
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului , singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

art.3
(1) Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46,art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
.....

Asadar, pentru a beneficia de indemnzatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) trebuie sa aveti realizate venituri din salarii, din activitati independente sau agricole ori perioade asimilate (perioada in care ati beneficiat de somaj, de concedii medicale, de concediu pentru cresterea copilului etc.).

Veniturile din arenda nu intra in categoria celor care se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC.
Buna ziua!
Daca încasez indemnizația de creștere a copilului și in același timp realizez venituri din arenda de 10000 lei /an, se va sista plata indemnizației?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea prevede ca , pe durata CCC se pot realiza în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației (n.m., 6250 lei) fara a distinge categoriile de venituri care se pot realiza.

Intrebati la AJPIS/ANPIS.
Întrebarea mea către AJPIS :
“va rog a-mi comunica dacă persoanei care beneficiază de indemnizație de creștere a copilului i se va sista plata indemnizației dacă in același timp încasează venituri din arenda (in calitate de proprietar al terenurilor agricole), venituri ce depășesc suma de 10.000 lei/an.
Menționez ca veniturile din arenda se încasează in baza unui contract de arenda încheiat cu un arendator (societate comercială ), impozitul pe venit fiind plătit de arendator conform legii.”
Răspuns AJPIS:
“Buna ziua,
Puteti incasa banii din arenda atata timp cat nu le lucrati dumneavoastra terenurile.
Va rog cand incasati banii sa trimite-ti catre noi dovada incasarilor.“

Cornel Vasile a scris:

Legea prevede ca , pe durata CCC se pot realiza în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației (n.m., 6250 lei) fara a distinge categoriile de venituri care se pot realiza.

Intrebati la AJPIS/ANPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? monica_14 monica_14 Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? Lucrez cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alina444 alina444 In cazul in care nu am nici un venit, ce indemnizatie primesc pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? calinflorentina calinflorentina dupa cat timp pot ramane ansarcinata daca lucrez din luna noembrie si ce trebuie sa fac (vezi toată discuția)