Buna ziua,
Am lucrat ,pe un post cu răspundere , din octombrie 2008 pana in martie 2012 ,când in urma unui control de rutina am descoperit o tumoare la san. In ultimii 2 ani am luptat pentru viață mea si-am învins. La vremea respectiva i-am rugat sa- mi încheie contractul cu desființarea postului pentru a putea beneficia de șomaj si a ma putea ocupa de problema de sănătate pe care o aveam. Concediu ne putand sa- mi iau deoarece au spus ca nu au bani sa ma plătească : Ce vrei să-mi iau de la gura copiilor mei? La șomaj descopăr ca aveam o întrerupere din continuitatea pe care o credeam si fusesem trecuta pe firma celeilalte acționare dar cu o pauza de 1 luna si nu aveam minima care-ți justifica dreptul la șomaj. Cum prioritate avea tratamentul si ulterior operația , am lăsat lucrurile așa. Acum vreau sa ma angajez si- mi trebuiesc : decizia de încetare la ultimul loc de munca,nota de lichidare si adeverință de vechime. Cum contabilitatea , celor doua locuri de munca , a fost ținută de aceeași persoana am solicitat si decizia de încetare a locului de munca anterior. Aceasta persoana refuza. Ce pot invoca pentru a putea intra in posesia acestor acte? Cum pot obliga aceasta persoana să-mi elibereze documentele după atata timp?
Va mulțumesc pentru timpul si răspunsul acordat
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.