avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu masa succesorala necunoscuta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu masa succesorala necunoscuta

Acum cateva saptamani a decedat tatal meu, pe care nu l-am vazut de 25 de ani.Dupa divortul de mama mea, s-a mutat in alta localitate.Acum cativa ani am aflat intamplator in ce localitate,am aflat ca traieste cu o doamna, intr-o casa la curte, si ca nu a mai avut alti copii. Atat!
In urma decesului ar trebui sa se deschida o succesiune.
Va rog frumos sa-mi spuneti:
-cine deschide succesiunea?(nu stiu daca era casatorit cu acea doamna)
-ar fi util sa ma duc in acea localitate si sa anunt la camera notarilor ca exist?(s-ar putea ca in acea localitate sa nu stie nimeni de existenta mea)
-in cazul in care as deschide eu succesiunea de unde pot afla ce proprietati sau bunuri exista?(masa succesorala)
-poate notarul sa-mi dea o dovada ca sunt mostenitoare si in virtutea acestei dovezi sa fac "investigatii"?
Va multumesc anticipat!
[EDITAT - consideratii de ordin personal]

de principiu, daca nu a fost casatorit cu doamna cu care locuia sunteti singurul mostenitor
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
Deschiderea succesiune a fost facuta chiar prin decesul tatalui dumneavoastra.Insa dezbaterea succesiunii , respectiv iesirea din indiviziune , se fac , fie pe cale notariala , pentru mai multa rapiditate ,(insa cu un cost mai mare) fie pe cale judecatoreasca.
Acceptarea succesiunii opereaza in termen de 6 luni de la decesul autorului , care poate fi una tacita , implicita , fara a exista un acord expres , sau una expresa , vointa fiind exprimata in mod vadit.
Dvs aveti posibilitatea , insa , de a alege modalitatea mai avantajoasa de a dezbate succesiunea .Dreptul dumneavoastra succesoral nu e inlaturat de divortul parintilor dumneavoastra , sau de faptul recasatoririi tatalui dumneavoastra.Recomand ajutorul unui avocat.Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In primul rand trebuie sa aflati daca tatal dumneavoastra a fost casatorit cu aceea doamna. Si care este situatia acelui imobil in care locuiau. Este proprietatea tatalui dumneavoastra , a celei doamne sau o proprietate comuna a lor?
Si in functie de acest raspuns....se stie si cum se va continua. La primaria localitatii unde a fost ultimul domiciliu al tatalui aflati raspuns la aceste intrebari.
La primaria localitatii se stie daca a fost casatorit?
Asupra imobilului stiu ca este(a fost) cel putin coproprietar.
Iin ce baza sa cer aceste informatii deoarece eu prin casatorie nu-i mai port numele!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
doina_manuela, utilizator
Daca au fost casatoriti , au dobandit bunuri care fac parte din comunitatea matrimoniala , iar sotia supravietuitoarea va avea drept de mostenitor .
Nu are relavanta ca v-ati casatorit , si , prin urmare , v-ati schimbat numele.Acest aspect nu are nici o inraurire asupra dreptului de mostenitor .
Daca veti opta pentru a dezbate succesiune pe cale judiciara , competenta e judecatoria in a carei raza teritoriala a avut loc ultimul domiciliu al defunctului .
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Tatăl meu, care m-a abandonat de mic, a decedat. am vreun drept la moștenire, și dacă da, care e procedura? ocsi2015 ocsi2015 Bună ziua Am aflat de curând ca tatăl meu a decedat ( el fiind în altă localitate,si am fost abandonat de mic) doar o singura data ne-am intalnit si ... (vezi toată discuția)
Testamentul unei persoane necăsătorite, fără copii. cum se dezbate succesiunea? Ella2 Ella2 Daca cineva lasă un Testament (ea, ne fiind căsătorită si ne având copii) unei anumite persoane, mai trebuie chemati la succesiune nepotii? (vezi toată discuția)
Succesiunea,speta complicat. loredana marina loredana marina Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu mostenirea,tatal meu tocmai a decedat pe data de 1.04.2010,fratele meu pe 18.02.2010 iar mama mea pe ... (vezi toată discuția)