Acum cateva saptamani a decedat tatal meu, pe care nu l-am vazut de 25 de ani.Dupa divortul de mama mea, s-a mutat in alta localitate.Acum cativa ani am aflat intamplator in ce localitate,am aflat ca traieste cu o doamna, intr-o casa la curte, si ca nu a mai avut alti copii. Atat!
In urma decesului ar trebui sa se deschida o succesiune.
Va rog frumos sa-mi spuneti:
-cine deschide succesiunea?(nu stiu daca era casatorit cu acea doamna)
-ar fi util sa ma duc in acea localitate si sa anunt la camera notarilor ca exist?(s-ar putea ca in acea localitate sa nu stie nimeni de existenta mea)
-in cazul in care as deschide eu succesiunea de unde pot afla ce proprietati sau bunuri exista?(masa succesorala)
-poate notarul sa-mi dea o dovada ca sunt mostenitoare si in virtutea acestei dovezi sa fac "investigatii"?
Va multumesc anticipat!
Deschiderea succesiune a fost facuta chiar prin decesul tatalui dumneavoastra.Insa dezbaterea succesiunii , respectiv iesirea din indiviziune , se fac , fie pe cale notariala , pentru mai multa rapiditate ,(insa cu un cost mai mare) fie pe cale judecatoreasca.
Acceptarea succesiunii opereaza in termen de 6 luni de la decesul autorului , care poate fi una tacita , implicita , fara a exista un acord expres , sau una expresa , vointa fiind exprimata in mod vadit.
Dvs aveti posibilitatea , insa , de a alege modalitatea mai avantajoasa de a dezbate succesiunea .Dreptul dumneavoastra succesoral nu e inlaturat de divortul parintilor dumneavoastra , sau de faptul recasatoririi tatalui dumneavoastra.Recomand ajutorul unui avocat.Succes.
In primul rand trebuie sa aflati daca tatal dumneavoastra a fost casatorit cu aceea doamna. Si care este situatia acelui imobil in care locuiau. Este proprietatea tatalui dumneavoastra , a celei doamne sau o proprietate comuna a lor?
Si in functie de acest raspuns....se stie si cum se va continua. La primaria localitatii unde a fost ultimul domiciliu al tatalui aflati raspuns la aceste intrebari.
La primaria localitatii se stie daca a fost casatorit?
Asupra imobilului stiu ca este(a fost) cel putin coproprietar.
Iin ce baza sa cer aceste informatii deoarece eu prin casatorie nu-i mai port numele!
Daca au fost casatoriti , au dobandit bunuri care fac parte din comunitatea matrimoniala , iar sotia supravietuitoarea va avea drept de mostenitor .
Nu are relavanta ca v-ati casatorit , si , prin urmare , v-ati schimbat numele.Acest aspect nu are nici o inraurire asupra dreptului de mostenitor .
Daca veti opta pentru a dezbate succesiune pe cale judiciara , competenta e judecatoria in a carei raza teritoriala a avut loc ultimul domiciliu al defunctului .