In prezent am la activ un credit personal de 10.000 euro pe 4 ani pe care l-am garantat cu un imobil.
S-a parea ca sunt in pericolul de a fi executat silit in cadrul unui proces pe o suma de 40.000 euro, care probabil inseamna mai mult decat valoarea imobilului.
In aceasta situatie, imi puteti spune va rog:
- Poate fi executat imobilul unde locuiesc pana termin primul creditul ipotecar?
- Daca da, cum se va proceda? O sa fiu dat afara din casa? O sa isi imparta creditorii intre ei sumele de la recuperat si o sa-mi vanda casa?
Nu asteapta, se vinde imobilul la licitatie, banca isi ia 10000 sau cat datorati si ce ramane ia creditorul caruia ii datorati 40 mii, pt diferenta ramaneti dator.
Deci daca cel caruia ii datorati 40 mii cere executarea silita imobiliara, puteti spera ca mai stati in casa pana cel mult in martie :(.
Bancile au prioritate, pentru ca in momentul ipotecarii se inscrie la Oficiul de Cadastru ipoteca si nu puteti vinde pana nu este radiata ipoteca. Practic cine va executa nu poate lua banii pana nu achita mai intai bancii datoria dv. iar cu diferenta acopera din datoria sa , sau o lichideaza( dupa caz).Mai mult daca dv. vreti sa vindeti banca va da un acord de vanzare in care va fi stipulat ca in momentul vanzarii se vor vira banii X in contul Y, iar cu diferenta faceti ce doriti daca nu aveti o alta datorie inscrisa la Cadastru, sau o alta executare
Bancile au prioritate, dar daca dati peste un executor escroc, va vinde apartamentul cu 15.000 de euro (desi el valoreaza 40.000 de euro) si veti ramane dator cu diferenta atat la banca cat si la celalalt creditor. Mare atentie cum va miscati ca puteti ajunge in strada si puteti deveni dator pe viata.
Incercati, mai bine, sa vindeti dvs. apartamentul cu acordul bancii, sa va achitati macar creditul de casa, sau o mare parte din el. Ce veti face cu cealalta datorie, vedeti dupa aia...
Asa cum au raspuns si altii , da , va poate executa. Si da, banca are intaietate, se va indestula creditorul cu ipoteca , apoi , cheltuielile de executare , inclusiv onorariul executorului si apoi celalalt creditor. In aceste conditii , din pacate, se poate orienta si spre alte bunuri imobile , case, terenuri , sau mobile, autoturism , aflate in proprietatea dvs.
Va recomand, sa fiti f. atent la procedura de evaluare a imobilului , deoarece , se poate intampla sa se faca o evaluare sub nivelul pietii si sa fiti dezavantajat . Dvs, aveti interesul , daca ajungeti acolo , sa obtineti un pret mai bun , dar nu puteti face mare lucru , cel mult , sa contestati evaluarea, daca aveti date concrete diferite.
Cea mai buna varianta, din situatia dificila in care sunteti , este sa reusiti sa vindeti dvs. personal , pe piata libera , sa va platiti creditul la banca si diferenta creditorului.
Daca nu reusiti sa va vindeti prin eforturi proprii apartamentul la o valoare cat de cat apropiata de cea reala, de piata, riscati sa ajungeti pe mana escrocilor imobiliari care sunt mana in mana cu unii executori. Apartamentul se va vinde subevaluat iar dvs. veti ramane cu grosul datoriei. Incercati, cat timp sunteti inca proprietar cu acte in regula sa gasiti un client care sa va ofere o valoare decenta pe apartament sa puteti indestula macar banca...