avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Rectificare eroare la concediile de boala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Rectificare eroare la concediile de boala

La verificarea cererii de decontare a concediilor de boala pentru luna mai 2014,casa judeteana de pensii ne-a semnalat faptul ca una dintre angajate are peste 90 de zile de cb fara avizul medicului expert.
Avand in vedere ca a trecut mult timp de la eliberarea certificatului de boala,cum trebuie sa procedam noi ca societate pentru a rectifica aceasta eroare.Angajata a facut o cerere de retragere si neplata a concediului de boala,insa de la casa de asigurari ni s-a spus ca daca medicul care a eliberat acest certificat nu faceo alta declaratie,aferenta lunii mai,noi nu mai putem primii nici un certificat de boala al acestei persoane.
Cum ar trebui sa procedam in aceasta situatie pentru ca sa fim in regula si fata de casa de asigurari ,dar si fata de angajatul nostru.
specific ca eroarea a fost facuta de medicul de familie.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:14, 1 Octombrie 2014
In luna in care s-au implinit cele 90 de zile de medical, trebuie sa existe cel putin 2 certificate medicale: unul pentru perioada pana la 90 de zile si altul, in continuare, pentru perioada incepand din a 90-a zi. De la acest al doilea certificat si toate certificatele care uremaza in continuare trebuie sa aiba avizul medicului expert. Daca acest aviz nu exista, nu veti putea recupera sumele platite.
Dati certificatele la angajatul in cauza sa le duca la medicul care le-a eliberat sa le corecteze si sa obtina avizul medicului expert. Nu stiu daca se mai poate obtine acest aviz retroactiv.

specific ca eroarea a fost facuta de medicul de familie.


Este si vina angajatorului, deoarece certificatele medicale trebuie sa fie verificate de angajator si pot fi refuzate la plata daca nu sunt corect completate.
In practica certificatele medicale incorecte se inapoiaza angajatului, care trebuie sa le duca la medicul emitent pentru corectarea greselilor, astfel putand fi platite la lichidarea lunii respective.
Este in interesul angajatorului sa procedeze astfel, in ideea de a-si putea recupera ulterior sumele achitate din FNUASS.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depãşesc duratele maxime prevãzute de prezentele norme;
g) amânarea plãţii ca urmare a sesizãrii comisiilor care efectueazã controlul, de cãtre angajatorul care constatã eliberãri nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporarã de muncã de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificãrii la adresa de reşedinţã;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.

Va multumesc pentru raspuns.
Medicul de familie a eliberat doar un singur concediu medical,iar medicul expert refuza sa-l vizeze retroactiv
In acest caz nu puteti deconta sumele platite din FNUASS pentru aceasta persoana si trebuie sa refaceti declaratiile D112 pe lunile respective (cheltuiala va fi a angajatorului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificate medicale peste 90 zile, fara aviz comisie, luna inchisa in payroll-ce se poate face? alina.simo alina.simo Buna ziua, Lucrez in domeniul payroll si as solicita un sfat legat de certificatele medicale peste 90 zile. Dupa incheierea payroll-ului de iunie, am ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale peste 90 de zile ravecabot ravecabot Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca in calitate de angajator sa primesc certificate medicale a caror numar de zile in ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)
Problema concediu medical vasile2013 vasile2013 Problema este in felul urmator: ce credeti ca trebuie sa faca angajatorul in conditiile in care un angajat vine, dupa expirarea celor 90 de zile de concediu ... (vezi toată discuția)