avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Timbru de mediu - lamurire privind vehiculele ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Timbru de mediu - lamurire privind vehiculele inmatriculate intre 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008

Buna ziua,

As dori o lamurire in legatura cu un subiect care s-a publicat astazi 1.oct.2014 pe avocatnet.ro
Pe scurt este vorba de vehiculele scutite de plata timbrului de mediu (OUG nr. 9/2013) printre care in articolul prezentat se face referire si la urmatoarele vehiculele :

"Atentie! Masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu vor trebui sa achite timbrul de mediu intrucat ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in conformitate cu Codul fiscal."

Ideea este ca eu ma regasesc cu unul din camioanele firmei in aceasta situatie, acesta fiind inmatriculat in 06.06.2008 , chiar in perioada sus mentionata de catre autorul articolului.

La administratia financiara mi s-a spus ca trebuie platita taxa, pentru ca in acea perioada eu nu am platit-o ... si punct. In acea perioada la acel tip de vehicul nu se platea taxa de poluare.
Intrebarea mea este : in baza carei legi sunt acum scutit de aceasta taxa? Nu am regasit in vreun articol acea mentiune despre vehiculele inmatriculate intre 1.ian2007 - 1iulie2008.
Ma poate ajuta cineva in acest sens cu mai multe lamuriri pentru a stii cum sa pun problema la Adm. financiara?

Multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2014
davidc, utilizator
Cel mai recent răspuns: davidc , utilizator 15:27, 2 Octombrie 2014
Mai mult ca sigur in prezent nu mai sunteti scutit la plata taxei (oricare i-ar fi numele) pentru tipul de auto. detinut de Dvs.
Ca urmare, raspunsul este sec ....la reinmatricularea aut. sunteti obligat la plata taxei.
Multumesc de raspuns insa nu inteleg totusi de ce vehiculul in cauza nu s-ar incadra in aceasta exceptie?! Cine a scris articolul as fi vrut sa fie mai explicit in acest sens, cu corelarea legala, sau logica sau cum o fi ... parca dupa ce am citit articolul respectiv imi e greu sa renunt asa usor dat fiind ca totusi ma incadrez in acea perioada si in plus e si o suma destul de mare (in jur de 8000 lei!!).
"Atentie! Masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu vor trebui sa achite timbrul de mediu intrucat ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in conformitate cu Codul fiscal."

OUG 218/2008(care a abrogat OUG 208/2008 in vigoare 3 zile!!!) art III, coroborat cu art II din OUG 7/2009- in prezent abrogate. Din punctual meu de vedere, acolo se regaseste temeiul acestei afirmatii. Insa, trebuie analizata in parte situatia fiecarui autovehicul, din ce categorie face parte, data lansarii unei comenzi ferme, daca era vorba de autovehicul nou, data inmatricularii, etc.
As spune ca am gasit pana la urma unde erau corelatiile legate de acea atentionare din articolul respectiv si pe care as vrea sa o prezint in fata celor de la Adm Fin:

- vehiculul (uzat si de provenienta externa) este inmatriculat in 6.06.2008 , ceea ce corespunde perioadei 01.ian.2007 - 1.iulie -2008 , perioada in care vehiculele supuse primei inmatriculari intrau sub incidenta taxei speciale prevazute in acea perioada de art. 214(1) / 214(3) din Codul Fiscal.

- In acest sens , acesta a intrat deci sub incidenta taxei speciale prevazuta de Codul Fiscal art 241, urmand ca la transcrierea dreptului de proprietate sa fie scutita de obligatia de plata a taxei (adica in momentul de fata), conform art.4 din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule - unde se specifica faptul ca obligatia de plata a taxei intervine cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania daca pentru acel vehicul nu a fost achitata speciala cf Legii 571/2003

Din punct de vedere legal eu asa o vad acoperita situatia. Insa marea intrebare este urmatoarea si aici as dori opinia d-voastra:

- Potrivit anexei 4^1 Titlul VII. din articolul 214 CF , la acea vreme pentru acest mijloc de transport coeficientul era zero. Si imi aduc aminte bine ca intr-adevar la acea perioada nu am platit nimic pentru respectivul vehicul.

Intr-un cuvant , inmatricularea a intrat sub incidenta repectivei legi , insa tot datorita prevederilor ei din anexa, coeficientul fiind zero, nu s-a platit efectiv nimic.
Acum nu as vrea sa se interpreteze in acelasi timp ca daca totusi nu s-a facut o plata efectiva deoarece legea prin acea anexa o incadra la nivel zero, nu se considera nici a intra in art 4 din Legea 9/2012.

Mi se pare un caz potrivit maximei: Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua taxa auto(timbru) maru222 maru222 daca am castigat an instanta sa anscriu masina fara taxa si nu am anscriso pana acuma mai este valabila hotararea judecatoreasca (definitiva}dupa intrarea noii ... (vezi toată discuția)
Plata timbru de mediu savysb savysb Urmeaza sa achizitionez o masina, inmatriculata prima data in Romania in 2007. Citez: Conform reglementărilor legale privind timbrul de mediu pentru ... (vezi toată discuția)
Taxa auto 2012 sorin123456 sorin123456 buna seara. am si eu o intrebare legata de taxa auto 2012. am cumparat o masina cu cateva zile in urma. masina este fabricata in 2005 si tot atunci ... (vezi toată discuția)