avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amnistie fiscala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amnistie fiscala

Buna ziua . Va rog sa ma lamuriti si pe mine , daca se poate , in urmatoarea problema : in anul 2009 am castigat in instanta acordarea unui spor de dispozitiv de 25 % , retroactiv din decembrie 2005 pana in aprilie 2009 si , in continuare , atata timp cat lucrez in aceeasi institutie publica . Contabilul primariei a taraganat punerea in aplicare a hotararii judecatoresti pana la aparitia O.U.G. 72/2009 care nu mai permitea plata drepturilor salariale castigate in instanta , de catre bugetari . In urma aprobarii de catre Guvern a platii esalonate a acestor drepturi , mai am de primit bani , pana in anul 2016 , inclusiv ( din sumele acordate retroactiv ) . Din luna aprilie 2014 , primesc sporul aferent de 25 % la salariu , dar acum a venit control de la Curtea de conturi care spune ca trebuie sa mi se impute acei bani primiti din aprilie 2009 pana acum , in fiecare luna , pe motiv ca la aplicarea Legii 330/2009 privind salarizarea personalului bugetar , nu mai trebuia sa-mi acorde acest spor. Acum , eu nu mai inteleg nimic . Ori trebuia sa mi-i dea , ori nu ? Hotararea judecatoreasca nu mai are nici o valoare ? A aparut legea asta privind amnistia fiscala pentru bugetari dar , cei de la Curtea de conturi zic ca eu nu ma incadrez in prevederile ei . Poate cineva sa-mi explice cum se aplica aceasta lege privind amnistia fiscala , care in art. 2 alin. (1) spune ca : Se aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala, pe care personalul prevazut la art.1 trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control, a unor prejudicii. Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: LIA VRANCEANU , utilizator 17:27, 6 Octombrie 2014
Curtea de Conturi nu poate schimba o hotarare judecatoreasca.

Art. 2 alin. (1) citat de dvs presupune ca , salariatul nu mai trebuie sa restituie nicio suma reprezentand venituri de natura salariala, pe care a constatat-o Curtea de Conturi ca fiind acordata nelegal.

Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara . Asta am inteles si eu , ca angajatul nu trebuie sa mai restituie acei bani dar cei de la Curtea de Conturi spun ca nu trebuia sa mi se acorde acel spor de 25 % , cand a aparut Legea 330/2009 . Contabila de la unitatea unde lucrez , a adaugat la salariul de incadrare al meu, la reincadrarea de la data de 1.01.2010 , acel spor de 25 % stabilit prin Hotarare judecatoreasca si nu inteleg de cei spun cei de la Curtea de Conturi ca , in cazul meu , nu se aplica prevederile Legii privind amnistia fiscala . Momentan , nu au facut un proces verbal sau ceva care sa ateste toate acestea , doar i-au comunicat contabilei . Daca asa o fi , ma intreb ce rost mai au hotararile judecatoresti , in tara asta ?
Daca instanta s stabilit ca trebuia acordat, atunci nimeni nu poate schimba ceea ce s-a decis in urma unui litigiu.

Curtea de Conturi in nenumarate randuri a interpretat legea in defavoarea salariatului.
In cazul in care ii vor impune conducatorului unitatii sa emita o dispozitie de imputare a sumei , voi contesta la instanta de contencios administrativ .Sper doar ca cei de acolo sa nu interpreteze ca si Curtea de conturi . Uneori am impresia ca fiecare dintre autoritati intelege cum si ce vrea . In cazul in care mi se imputa acei bani , va trebui sa-mi scada din salariu , de acum incolo , 25 % ( daca se considera ca nu trebuia sa se aplice hotararea judecatoreasca ) si nu stiu cu ce fel de salariu mai raman , ca si asa nu sunt suficienti bani . Sper doar sa nu fie chiar asa cum spun cei veniti in control .
Daca se va decide asa ceva, atunci contestati decizia in instanta , la contestatie atasati si copia hotararii judecatoresti precedente.

Daca toate instantele de judecata ar gandi asa cum o face Curtea de Conturi, atunci salariatii nu ar avea castig de cauza deloc.

Alte discuții în legătură

Spor de dispozitiv LIA VRANCEANU LIA VRANCEANU Buna ziua . Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatoarea speta : in anul 2009 am castigat , in instanta , acordarea sporului de dispozitiv in ... (vezi toată discuția)
Diminuare salariala fara hotarare judecatoreasca, este legal? ttino ttino Buna ziua, Este legal sa mi se diminueze drepturile salariale printr-o decizie de primar motivata de punerea in aplicare a unei recomandari a Curtii de ... (vezi toată discuția)
Curtea de conturi mirceamonac mirceamonac In anul 2012 CC constata faptul la UAT comunas-a acordat spor de dispozitiv 25% nelegal. Decizia Curtii a fost contestata. Tribunalul SM respinge actiunea in ... (vezi toată discuția)