avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Diminuare salariala fara hotarare judecatoreasca, este ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Diminuare salariala fara hotarare judecatoreasca, este legal?

Buna ziua,
Este legal sa mi se diminueze drepturile salariale printr-o decizie de primar motivata de punerea in aplicare a unei recomandari a Curtii de Conturi in urma unui audit al executiei bugetare. Am citit materialul "Plata salariului - Tot ce trebuie sa stii" postat pe site-ul dvs. la 27 ianuarie 2012 de Ioana Vlad, unde scrie ca retinerile nu se pot face doar daca datoria este stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. Ceea ce m-a derutat putin in articol este specificatia "in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege". Speta mea face parte din exceptiile la care se refera legea? daca se poate sa-mi scrieti si care e legea care stipuleaza acest lucru?
Am uitat sa specific ca sunt functionar public in cadrul unei primarii de municipiu.
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: ttino , utilizator 14:17, 7 Mai 2012
nu este legal, primarul, in baza deciziei curtii de conturi, trebuia sa va dea in judecata el pe dvs. si abia in urma hotararii judecatoresti sa recupereze prin dispozitie, prejudiciul. :)
diminuarea asta salariala se datoreaza unor venituri necuvenite? ca daca este asa, atunci pana a ajunge la instanta, trebuie sa se parcurga procedura din Legea 188, si anume sa vi se dea un termen de 30 de zile in care sa incheiati un angajament de plata, si daca nu o faceti, sa se emita o decizie de imputare. abia apoi se poate adresa instantei, daca nu pot recupera suma nici asa.
In opinia Curtii de conturi sunt venituri necuvenite insa dupa parerea mea e o constatare eronata. Este vorba de fapt despre sporul de dispozitiv care pana la 01.01.2010 mi-a fost acordat ca urmare a obligarii Primariei de o Sentinta Civila pronuntata de Tribunal, Sectia Contencios administartiv (aici nu e loc de interpretare si totusi in raportul intocmit recomanda primarului sa recupereze prejudiciul creat prin acordarea sporului din 2004 pana la zi). Chestia despre care nu sunt foarte sigur e din 01.01.2010 cand Curtea de Conturi considera nelegala introducerea acestei indemnizatii de dispozitiv in salariul de baza si drept consecinta recomanda in acelasi raport diminuarea salariului cu 25%. Veniturile mele salariale prin diminuare + imputare au scazut cu aproximativ 40%. Primarul s-a consemat, a facut dispozitiile de diminuare si pe cele de imputare si cu asta basta. Deoarece situatia e destul de complexa am sa pun o intrebare punctuala si anume: Este nelegala introducerea sporului de dispozitiv in salariul de baza dupa 31.12.2009 data de la care a intrat in vigoare Legea 330/2009 ? Reamintesc ca acest spor a fost castigat in instanta si nu printr-un act administrativ.
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
ttino, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la judecata in apel Maryana@ Maryana@ In urma unui control al Curtii de Conturi unui salariat al institutiei noastre, personal contractual, i-a fost imputata suma de 50000 lei reprezentand drepturi ... (vezi toată discuția)
Curtea de conturi mirceamonac mirceamonac In anul 2012 CC constata faptul la UAT comunas-a acordat spor de dispozitiv 25% nelegal. Decizia Curtii a fost contestata. Tribunalul SM respinge actiunea in ... (vezi toată discuția)
Recuperare sporuri personal contractual primarie petrevica petrevica Buna ziua Sunt angajata contractual in cadrul primariei unei comune din Bacau. In urma controlului Camerei de Conturi din noiembrie 2012 s-a stabilit ca ... (vezi toată discuția)