avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare sporuri personal contractual primarie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare sporuri personal contractual primarie

Buna ziua
Sunt angajata contractual in cadrul primariei unei comune din Bacau.
In urma controlului Camerei de Conturi din noiembrie 2012 s-a stabilit ca atat functionarii publici cat si personalul contractual am primit sume necuvenite pe care va trebui sa le restituim. Primaria s-a judecat cu Camera de conturi si a pierdut procesul. Functionarii publici, prin Sindicatul din Timisoara au dat in judecata primaria ca sa nu restituie acele sume si au castigat procesul. In acelasi timp, a mai fost deschis un proces de catre toti angajatii (functionari si contractuali) tot prin sindicat si acest proces a fost pierdut.. Primaria si primarul au dat in judecata individual fiecare angajat pentru recuperarea sumelor. Sumele de recuperat se compun din :
- spor de dispozitiv inclus in salariul de reincadrare, conf L 330/2009 si acord colectiv de munca (2008)
- drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii acordate conf acord colectiv de munca
- ajutor de sarbatori (Craciun si Paste) conf acord colectiv de munca
- drepturi banesti acordate in baza clauzelor privind ajutoarele sociale (8 martie)
se invoca art. 256 din L53/2003 Codul Muncii

Mentionez ca pana la acest control in care s-au considerat nelegale aceste drepturi au mai fost efectuate anual controale si nu am fost atentionati asupra ilegalitatii. De la data Procesului verbal al Camerei de conturi drepturile au fost taiate.

Va rog sa ma ajutati in gasirea unei solutii legale de a nu restitui aceste sume. Mentionez ca am primit de la Tribunal o adresa prin care, in termen de 15 zile trebuie sa prezint dovezi in parare, exceptii procesuale pe care le-as putea invoca, etc.

Nu ar trebui trasi la raspundere cei din cadrul primariei care trebuiau sa cunoasca legislatia si sa nu acorde drepturile acestea daca nu erau legale? eu ca si angajat nu am fost informat ca aceste drepturi sunt la limita ilegalitatii si sa am dreptul sa decid daca imi asum sau nu riscul de a le incasa. deja salariul a fost diminuat considerabil, daca mai trebuie sa platesc si o treime din venituri pana la stingerea datoriei voi fi muritoare de foame.

va multumesc anticipat pentru ajutorul dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 24 Aprilie 2014
Puteti chema in garantie pe cei care au aprobat acordarea acestor sume de bani care acum vi se solicita sa le restituiti.

Legea 84/2012
Art. 2
(1) Se aproba exonerarea de plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala stabilite in conditiile art. 1 pe care personalul din sectorul bugetar trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi a unor prejudicii.
....

Prin urmare, bugetarii nu mai trebuie sa returneze sporurile incasate in perioada 2008 - 2010 ca urmare a intrarii in vigoare a acestei legi.
Va multumesc pentru raspunsul dvs. Intre timp am aflat ca totusi, la unul din controalele anterioare a existat aceeasi problema si curtea s-a judecat cu primaria si primarul de la acea vreme si primaria a castigat procesul. deci cei din conducerea primariei si cei de la contabilitate si salarizare stiau foarte bine ca aceste drepturi sunt nelegale si au continuat sa le dea. Prin acest proces se cere restituirea sumelor necuvenite incasate in perioada 2010-2012 deci nu ma pot prevala de legea amintita de dvs.
Singura varianta ar fi chemarea in garantie a celor din conducerea unitatii care au aprobat acordarea acestor sporuri .

Cererea , in cazul dvs., se va depune în termenul prevăzut pentru depunerea întâmpinării înaintea primei instanţe, iar dacă întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la primul termen de judecată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea dispozitiei primarului prin care au fost imputate sporuri si alte drepturi mirelavasile2006 mirelavasile2006 In anul 2011 am avut la primarie un control al Camerei de conturi in urma caruia ne-au fost imputate sporurile si alte drepturi aferente anului 2010 ... (vezi toată discuția)
Amnistia fiscala pentru bugetari razvan29 razvan29 Buna ziua. Nevasta mea lucreaza la o primarie ca functionar public resurse umane. Acum cativa ani in urma, la \\\\"cererea\\\\" primarului de atunci a inclus ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou -!!!!! mariana55_ro mariana55_ro VA ROG MULT MULT SA-MI DATI UN RASPUNS !!!!!!![ Buna ziua ! acum 4 ani am fost profesoara la o scoala ( abia terminasem facultatea ) : in anul 2009 am primit ... (vezi toată discuția)