avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Amnistia fiscala pentru bugetari
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Amnistia fiscala pentru bugetari

Buna ziua.
Nevasta mea lucreaza la o primarie ca functionar public resurse umane. Acum cativa ani in urma, la "cererea" primarului de atunci a inclus in salarul angajatiilor niste sporuri care dupa legile de atunci ereau posibile. Intre timp legile s-au schimbat si în urma unor vizite de către Curtea de Conturi la institutia respectiva s-a constatat ca angajatii au incasat sume necuvenite si trebuie sa le restituie. Sumele au si fost retinute esalonat din salarii. Nevasta a fost si pedepsita pentru "greseala ei" la cativa zeci de mii de lei. De trei ani de zile i se retine din salar cate 150 de lei lunar.

In baza Legii 124/2014 (amnistia fiscala pentru bugetari) poate cere exonerarea de la plata sumelor in continuare?
Ma duc pe linia ca daca se sterg restituirea veniturilor necuvenite, atunci si pedeapsa pentru "indexarii" salariilor s-ar putea anula.
Va rog un sfat din partea dvs.
Va multumesc anticipat.

P.S. - sper ca am pus intrebarea in forum potrivit.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
razvan29, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:42, 5 Noiembrie 2014
Legea nr.124/2014:
Art. 2
(1) Se aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala, pe care personalul prevazut la art. 1 trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control a unor prejudicii.
....

Art. 3
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi inceteaza plata de catre personalul prevazut la art. 1 a sumelor reprezentand venituri de natura salariala pentru care Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control au constatat ca au fost acordate cu crearea de prejudicii.
....

Mai multe detalii gasiti aici:
[ link extern ]

In speta, va putea solicita exonerarea de la plata.
Va multumesc pentru raspuns.
Am citit linkul de mai sus, dar peste tot scrie numai de venituri de natura salariala. Nevasta nu venitul necuvenit plateste inapoi, ci suma reprezentand pedeapsa (prejudiciu adus statului) pentru includerea in salarii a acestor sume necuvenite. Sa inteleg ca poate solicita exonerarea de la plata a pedepsei (suma respectica)?
Va rog frumos un raspuns sigur la intrebarea mea formulata mai sus si la inceputul discutiei. Ar fi foarte urgent si folositor.
Va multumesc anticipat.
Nu inteleg de ce plateste sotia dvs.? Primaria a dat-o in judecata si a castigat litigiul , iar instanta a obligat-o la plata sumelor?
Personal nu cred ca functionara care a indeplinit practic un ordin dat de primar, care printre altele este ordonatorul principal de credite, poate fii obligata sa achite suma salariala pentru toti functionarii.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Dispozitie de imputare spor conditii vatamatoare functionar public europe europe In data de 11.04.2014 a fost intocmit Raportul de audit a Curtii de Conturi. In data de 08.05.2014 a fost emisa Decizia Curtii de Conturi,primita la UAT in ... (vezi toată discuția)
Legea nr.124/2014 Nicoleta1012 Nicoleta1012 BUNA ZIUA In situatia in care pentru aceste drepturi salariale constatate de Curtea de Conturi ca fiind necuvenite a fost obtinuta si o hotarare ... (vezi toată discuția)
Curtea de conturi mirceamonac mirceamonac In anul 2012 CC constata faptul la UAT comunas-a acordat spor de dispozitiv 25% nelegal. Decizia Curtii a fost contestata. Tribunalul SM respinge actiunea in ... (vezi toată discuția)