avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul diurna externa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul diurna externa

buna ziua,

lucrez la o companie multinationala de transport in departamentul comercial si plec des in calatorii de afaceri in afara Romaniei. Am remarcat nereguli in deconturile de delegatii si doresc lamuriri referitoare la ce anume se deconteaza, ce diurna zilnica este legala si ce anume se deconteaza efectiv - numai in tari EU, cui ma pot adresa pentru un control foarte amanuntit al situatiei mele. Mentionez ca primesc o suma la plecare pentru care trebuie sa aduc acte justificative numai pentru hotel si mancare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:17, 9 Octombrie 2014
Din HG nr.518/1995:
Art. 5
(1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:

A. În străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;

b) o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.

B. În ţară:
a) salariul stabilit potrivit reglementărilor în vigoare, pe toată durata deplasării, în cazul personalului care, pe timpul deplasării în străinătate, îşi menţine calitatea de salariat;

b) o indemnizaţie lunară în lei calculată în raport cu salariul de bază şi sporul de vechime, corespunzător funcţiei şi gradului profesional, în cazul personalului care se deplasează în interesul unităţii trimiţătoare, pentru a participa la cursuri şi stagii de practică şi specializare sau perfecţionare, cu suportarea parţială sau integrală a cheltuielilor de către diferite organizaţii sau alţi parteneri externi, pe o durată care depăşeşte 90 de zile calendaristice şi căruia, pe timpul absenţei din ţară, i se suspendă contractul de muncă, după cum urmează:
– 25% pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreţinerea locuinţei;

– 25% pentru fiecare copil sau părinte aflat în întreţinere, potrivit legii, în ţară, precum şi pentru soţul/soţia care nu realizează venituri.

Sumele acordate potrivit prevederilor lit. B.b) nu pot să depăşească 100% din salariul de bază şi sporul de vechime, stabilite prin contractul individual de muncă, actualizate potrivit indexărilor aprobate.

(2) Drepturile prevăzute la alin. (1) lit. B.b) se acordă cu condiţia semnării, de către persoanele în cauză, a unui act adiţional la contractul de muncă, prin care se obligă ca, după întoarcerea în ţară, să lucreze o anumită perioadă în cadrul unităţii trimiţătoare, indiferent de durata deplasării în străinătate.

(3) Actul adiţional la contractul de muncă menţionat la alin. (2) se încheie şi în cazul pesonalului care se deplasează în străinătate pentru documentare şi schimb de experienţă.

În cazul nerespectării acestei obligaţii, persoanele beneficiare vor restitui cheltuielile efectuate de către unitatea trimiţătoare.
.......

Art. 11
(1) Valuta necesară pentru acoperirea unor eventuale cheltuieli neprevăzute, precum şi a celor pentru convorbiri telefonice, telex, comisioane de schimb, diferenţe de tarif la cazare şi altele asemenea, necesare îndeplinirii misiunii, se acordă în limita unei sume de până la 50% din totalul diurnei şi al plafonului de cazare la care are dreptul personalul.
....

Art. 12
(1) Sumele în valută cuvenite personalului, în condiţiile stabilite prin prezenta hotărâre, se acordă sub formă de avans.

(2) Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând drepturile de diurnă, se face pe bază de documente şi se aprobă de către conducătorii unităţilor trimiţătoare; în cazul cheltuielilor medicale este necesar şi avizul policlinicii de specialitate.

(3) În situaţia în care în unele ţări, potrivit practicii existente pe plan local, nu se eliberează documente sau acestea sunt reţinute de către autorităţi, sumele cheltuite se justifică pe bază de declaraţie dată pe propria răspundere.

În ţările în care România are reprezentanţe, declaraţia se confirmă de către aceste reprezentanţe, dacă pentru obţinerea acestei confirmări nu sunt necesare cheltuieli de deplasare.

Puteti sesiza ANAf-ul cu privire la modul de decontare a acestor cheltuieli.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
BUna ziua,

ultumesc
Mai am totusi de lamurit: "Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând drepturile de diurnă"- ce reprezinta aceasta exceptie mai exact?ce inseamna drepturile de diurna?
Diurna : Indemnizatie platita cuiva pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in alta localitate in interes de serviciu.

Pentru decontarea acesteia nu se solicita documente justificative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna strainatate aleko27 aleko27 In cazul deplasarii in strainatate pentru un proiect european persoana din cadrul institutiei (gradinita) are dreptul la diurna zilnica in situatia in care i ... (vezi toată discuția)
Diurna gpssss gpssss Salut, am tot cautat prin forum si nu am gasit nimic. In prezent lucrez la o firma din Romania dar lucrez in Republica Moldova iar patronul refuza sa ne ... (vezi toată discuția)
Obligatii patron roman - angajat detasat in strainatate ilye6676 ilye6676 Ce drepturi am eu daca sunt detasat in franta si ce obligatii revin patronului romin fata de mine aici tinind seama de diurna cazare si mincare specific ca ... (vezi toată discuția)