Buna ziua. As avea si eu nevoie de cateva lamuriri daca se poate. Pana la data de 21 octombrie 2014 eu sunt in concediu de crestere copil, iar apoi voi fi data in somaj de catre angajatorul meu din motive economice (firma nu poate sustine inca un salariu). Initial mi-au explicat ca, desi ma vor da in somaj, eu trebuie sa mai vin la munca o perioada de 20 de zile lucratoare sau (daca doresc) pot sta acasa si ei sa-mi plateasca doar darile la stat. Am fost de acord sa merg acele 20 de zile la munca pentru ca am nevoie de bani, dar se pare ca lor nu le convine varianta asta si acum vor ca eu sa vin doar 10 zile: in primele zile (ce-o fi insemnand "primele zile" nu stiu ca nu m-au lamurit) sa stau la program normal adica de la ora 08 pana la ora 17, urmand apoi sa vin doar 8 ore/zi pana la incheierea acelor 10 zile. Cat de normala este situatia asta? Cate zile ar trebui eu de fapt sa stau la munca pentru a putea apoi sa intru in somaj?
Si as mai avea 2 intrebari: una referitoare la salariu, alta la somaj.
1.Daca eram incadrata la 900 ron inainte de-a intra in CCC, iar acum minimul pe economie este 950 ron, cat ar trebui sa iau pe acele zile cat voi fi inapoi la munca? Sau depinde de angajator asta?
2.Am vazut ca pentru dosarul de somaj am nevoie de ultima diploma de studii. In cazul meu ar fi diploma de licenta pe care mi-am luat-o acum 5 ani, dar pe care nu am ridicat-o de la sediul facultatii din lipsa banilor. Cum se procedeaza in cazul in care eu nu am "acasa" aceasta ultima diploma de studii si nici cea de bac, care e inca atasata la dosarul de inscriere la facultate? Am copii xerox, dar niciuna legalizata.
Va multumesc anticipat!
1. - Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
- Conform Codului muncii trebuie sa va acvorde un preaviz de 20 de zile lucratoare, perioada in care veti merge la serviciu si veti respecta programul de lucru.
- Perioada de preaviz este vechime in munca si stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.
2. - De la 01.07.2014 salariul minim brut pe economie este de 900 lei.
- Daca inainte de a intra in CCC at avut salariul de 9oo lei atunci ramane asa cum este daca angajatorul nu cumva doreste sa va dea un salariu mai mare.
3. La Agentia de Somaj duceti copiile pe care le aveti sau adeverinte care sa ateste studiile pe care le aveti.
Va multumesc pentru lamuriri, dar intre timp a intervenit o noua problema. Pentru inceput sa preciz ca eu sunt angajata intr-un oras, iar angajatorul are sediul central intr-un oras vecin.
Am fost sunata acum jumatate de ora de angajatorul meu care doreste ca eu sa efectuez cele 10 zile de preaviz incepand de luni 6 octombrie 2014, la sediul din orasul meu, iar in acte se fiu trecuta in preaviz incepand cu 21 octombrie pana in noiembrie sau cand se implinesc alea 10 zile si in cazul in care nu doresc sa vin din 6 octombrie, atunci sa vin pe 21 octombrie, dar la sediul firmei din orasul vecin. Mentionez ca nu sunt dispusi sa-mi plateasca naveta, iar mie personal mi se pare ca sunt santajata: ori vin de luni aici in oras, ori vin pe 21, dar fac naveta pe banii mei. La ce institutie ma pot adresa? Unde sa fac raportul si pe ce baza eu neavand hartii, nimic la mana? Si daca eu figurez ca angajata aici in oras, pe sediul asta, pe ce baza sunt chemata sa fac naveta? Au acest drept?
Am inteles de la domnisoara contabila ca perioada de preaviz este de 20 de zile, dar legea spune ca doar 4 ore, ori ei vor sa ma cheme 10 zile a cate 8 ore/zi si se considera a fi echivalent. Iar in acte vor fi trecute 20 de zile a cate 4 ore/zi. Nu stiu cat de normale sunt lucrurile astea, dar momentan ma deranjeaza santajul asta cu naveta.
1. Daca dvs. sunteti in concediu crestere copil (CCC) pana pe 21.10.2014 nu va recomand sa reluati activitatea mai inainte.
2. - Cat sunteti in CCC dvs. aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica sunteti tot salariatat acelei unitati dar nu rpestati munca si nu primiti salariu.
- Dupa terminarea CCC inceteaza suspedarea CIM si dvs. reluati activitatea la acelasi loc de munca prevazut in CIM.
- Pentru a modifica locul de munca trebuie intocmit un act aditional la CIM act ce va trebui semnat si de dvs. (daca nu semnati nu se poate pune in aplicare).
3. Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM cu toate aceste aspecte spuse aici.
Nu prea mi-au mai dat timp sa fac o sesizare undeva, ei insistand sa ma prezint luni 6 octombrie, la munca.
Si daca ei vor intocmi acel act aditional la CIM, iar eu nu-l semnez, nu se considera ca am refuzat locul de munca? Cum voi putea apoi sa iau somaj, daca ei vor evidentia faptul ca eu am refuzat locul de munca?
Terminare cic
olgutza_83
Buna ziua,
Pe data de 31 ianuarie se termina concediul de cresterea copilului, iar pe 1 feb tb sa incep lucrul. Am fost anuntata de cei de la firma la care am ... (vezi toată discuția)