avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inceperea serviciului dupa concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inceperea serviciului dupa concediu de crestere copil

buna ziua, am si eu mai multe intrebari daca ma poate ajuta cineva va rog frumos:
-sunt in concediu pt crestere copiltimp de 2 ani (din care mai am2 saptamani) inainte eu am fost angajata din somaj prin conventia aceea de un an obligatoriu plus cei 40 mil. lei vechi,dupa aproximativ 4 luni am nascut ,am avut cele 40 de zile obligatori de concediu medical apoi am intrat in cc copil, acum cand termin concediul eu asi vrea sa lucrez in alta parte, intrebarile ar fii:
1 .pot sa ma angajez in alta parte sau trebuie sa raman acolo pana se fac cele 12 luni?
2.daca da sub ce forma ,adica eu voi fi nevoita sa returnez bani din conventie?
3.daca sunt nevoita sa raman angajatorul mai beneficiaza de aceea gratuitate adica nu mai plateste la stat(impozit ,sanatate etc)?
MULTUMESC:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:55, 29 Octombrie 2012
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Incepand cu aceeasi data faceti o notificare catre angajator prin care demisionati (conform art.81 din Codul muncii).
- In acest caz trebuie sa efectuati preavizul pevazut in contractul individual de munca dupa care angajatorul emite decizia de incetare a CIM.

4. - Plecand prin demisie angajatorul nu mai are obligatia de a restitui sumele primite de la Agentia de Somaj.
- El va restitui aceste sume numai daca incetarea CIM se face din initiativa lui sau cu acordul lui.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri. Situatia sta astfel: De saptamana viitoare ar trebui sa ma reintorc la munca dupa terminarea CCC de 2ani.am trimis cererea la angajator,dar momentan sunt in concediu medical pt o fractura,inca o luna de zile. Problema este ca angajatorul nu mai are ce sa-mi ofere de lucru in orasul meu,nemaiexistand aici punct de lucru,astfel ca poate sa imi ofere alt job doar intr-un oras la sute de km de domiciliul meu. Din motive obiective,nu voi putea accepta oferta lor. In aceasta situatie,se poate desface contractul de munca si sa intru in somaj? Am auzit ipoteza conform careia timp de 6 luni dupa reintoarcerea din CCC angajatorul e obligat sa-mi asigure un loc de munca si nu ma poate da in somaj. Dar daca eu nu pot accepta jobul propus,pot totusi sa iau somaj? Este f importanta perioada de somaj pt mine,deoarece inca nu am gasit altceva de lucru. Va multumesc!
In speta, angajatorul poate decide concedierea dvs numai dupa terminarea concediului medical ... daca concedierea intervine pentru motive care nu tin de persoana salariatului , atunci puteti beneficia de indemnizatia de somaj, in conditiile prevazute de lege.

art.10 alin. (7) Legea nr.202/2002 : La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Va multumesc pt raspuns! Angajatorul nu vrea sa ma concedieze,dar imi ofera un job pe care eu nu-l pot accepta. Firesc ar fi fost sa ma dea in somaj daca nu mai au punct de lucru in orasul meu,nu?. Eu mizam pe asta,pana imi gasesc altceva de lucru. Dar mi-au spus ca sunt obligati sa ma tina 6 luni la locul de munca dupa reintoarcere din CCC,deci ei imi ofera job (in alt oras) . dar daca nu-l pot accepta,reiese ca am refuzat si din cauza asta ori ma concediaza ei din vina mea, deci fara posibilitate de a lua somaj ori imi dau eu demisia si iar nu primesc somaj. Ma intereseaza daca asa este legal,sa imi asigure 6 luni un job,chiar daca in alt oras si ce optiuni am daca refuz oferta lor. Multumesc!
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat angajatorul va poate oferi un alt loc de munca (adica va modifica CIM) dar dvs. nu sunteti obligata sa il acceptati daca nu doriti si atunci trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Nu este obligatoriu sa va mentina CIM 6 luni dupa incetarea CCC.

- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

- "cu pana la 6 luni" inseamna si mai putin de 6 luni, chiar si o singura zi.

Alte discuții în legătură

Somaj becca becca Buna ziua. Vin dupa un concediu de crestere al copilului pana la 2 ani (mai am aproape o luna) si ma intereseaza cat timp ar trebui sa ma intorc la munca ... (vezi toată discuția)
Plecare in somaj dupa venirea din concediu maternal gabrriel_08 gabrriel_08 as dori sa stiu in ce conditii o pers. poate pleca direct in somaj (in caz ca permite contributiile ).dupa ce i se termina concediul maternal de 2 ani. sa ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil matdana matdana buna ziua, as dori sa ma lamuriti in legatura cu problema cu care ma confrunt acum. Am fost in concediu ingrijire si crestere copil- mai exact doua concedii ... (vezi toată discuția)