avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... amnistie fiscala - indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

amnistie fiscala - indemnizatie crestere copil

in perioada mai 2012 - mai 2013 am fost in concediu de crestere si ingrijire copil , am reluat activitatea cu data de 01 mai 2013. In luna iunie 2013 am incasat indemnizatia de crestere copil pentru luna mai desi eu depusesem dosarul privind reluarea activitatii. in aceste conditii beneficiez de legea amnistiei fiscale2014? (tocmai am primit o somatie de plata a sumei in cauza cu termen de contestatie 30 zile)
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valle , utilizator 11:46, 2 Iunie 2015
1. Faceti contestatie si spuneti ca sunteti scutita de plata conform Legii 126/2014
pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului, care spune:

Art. II
(1) Debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor cu drepturi de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se scutesc de la plata.

Art. III
(1) Debitele cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializata in folosirea cu intentie de catre acesta a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor art. II.

(2) Debitele prevazute la alin. (1) se recupereaza integral de la persoanele care au incasat necuvenit drepturile, inclusiv sumele reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate.

Art. IV
(1) In vederea scutirii la plata si/sau restituirii sumelor recuperate potrivit prevederilor art. II, persoanele in sarcina carora s-au stabilit debite se vor adresa cu cerere scrisa, agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, insotita de declaratia pe propria raspundere ca toate documentele prezentate in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost solicitate organelor competente.

(2) In situatia in care cererea prevazuta la alin. (1) nu a fost inregistrata la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, recuperarea debitelor se va efectua potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, iar sumele recuperate nu se restituie.

(3) Scutirea la plata si, dupa caz, restituirea sumelor recuperate, se face in baza deciziei directorului executiv al agentiei judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, care se emite in termen de 30 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Decizia se comunica debitorului in termen de 15 zile de la emiterea acesteia.



2. - Asadar daca dvs. nu aveti nici o vina, adica ati anuntat AJPIS ca ati reluat activitatea, atunci nu trebuie sa restituiti banii primiti.
- Faceti o cerere cate AJPIS (asa cum zice art. IV de mai sus) prin care solicitati scutirea la plata pentru sumele constituite ca debit in sarcina dvs., conform art. II din Legea 126/2014.
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,
in perioada sept-2010-sept.2012 am fost in concediu crestere copil .
in lunile 07,08,09 2012 am realizat venituri supuse impozitarii in asigurari in valoare totala de 450 lei.
Am primit decizia in 28.11.2013 sa inapoiez indemnizatia pentru cele 3 luni (2900 lei) pe care am inapoiat-o deja.
Auzind ca legea amnistiei fiscale m-ar exclude de la plata am facut cererea la APISMB pentru restituirea sumei dar am primit raspuns negativ.

Intrebarea mea este : ma incadrez sau nu la litera c din in articolul urmator :
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.
Nu va incadrati la lit.c , intrucat legea civila nu are caracter retroactiv , se aplica numai pentru situatiile ivite dupa intrarea ei in vigoare.
Pe site-ul dvs am gasit si urmatorul text:

De scutirea de plata a sumelor incasate in plus la primirea indemnizatiei de crestere a copilului sau a stimulentului de insertie pot sa beneficieze, conform Ordinului nr. 2396/2014 / 103/2015, parintii aflati in urmatoarele situatii:

au debite deja constituite si o parte din sumele cu acest titlu au fost recuperate sau acestea au fost recuperate integral pana la data de 27 septembrie 2014;

Este posibil sa ma incarez aici?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie recalculare indemnizatie dupa 4 ani jumate arhana arhana Buna ziua, am primit la sfarsitul lunii dec.2014 instiintare precum in urma unei decizii din 2012 s a recalculat indemnizatia dupa primul copil. Primul copil ... (vezi toată discuția)
Amnistie fiscala - legea 126/2014 sasviorel sasviorel In cazul copilului cu handicap grav care a primit sume necuvenite si au inceput retinerile conform deciziilor locale. Potrivit Legii 126/2014 am inteles ca se ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani mitrofan emilia mitrofan emilia BUNA ZIUA! Daca s-a aprobat marti legea privind amnistia fiscala a mamelor care au dat banii inapoi din diverse motive care este posibilitatea de recuperare a ... (vezi toată discuția)